RSS

Tim Barry – 28th & Stonewall

Na twaalf jaar als zanger en gitarist van de punkband Avail met negen cd’s op zak, verkoos Tim Barry een carrière als singer-songwriter boven het werken met een groep. Dat heeft hem zeker geen windeieren gelegd. Na de cd’s “Laurel Street Demo” (2005), “Rivanna Junction” (2006) en “Manchester” (2008) is “28th & Stonewall” Barrys vierde cd als solo-artiest. De veertien liedjes op deze plaat heeft hij in drie weken tijdens een tournee geschreven. Nummers die omschreven kunnen worden als folk en low-fi country. Met hulp van co-producer Lance Koehler en bevriende muzikanten uit zijn woonplaats Richmond, Virginia, heeft Tim Barry de sublieme songs vastgelegd. Op zijn nieuwe cd brengt de folk- en punkzanger meer kleur in de sfeer op het album, dit in tegenstelling tot de meer sombere en donkere voorganger “Manchester”.

 

 

Het openingsnummer van het album, de countryrocker Thing of The Past, zet meteen de toon met een lekkere hooky gitaarloopje. De toevoeging van een brassband aan het bluesy Will Travel werkt aanstekelijk. Tranen dreigen te vallen tijdens het prachtige Moving On Blue met een hoofdrol voor Daniel Clark op piano en Barrys zus Caitlin Hunt op viool. Tim Barry is het meest op dreef in nummers als Short G’bye, Memento Mori en 500 miles met duidelijke invloeden van Chuck Ragan en Scott H. Biram. Spraakmakend is het nummer Prosser’s Gabriel. Een emotioneel beladen nummer over de slavernij in de 17e eeuw in Virginia. Hoefsmit Gabriel Prosser was de leider van een geplande opstand tegen de slavendrijvers. Door de aanhoudende regen werd dit oproer uitgesteld, waardoor de plannen uitlekten. Gabriel en een aantal mede rebellen werden opgehangen. Pas in 2002 werd hij voor zijn in de kiemgesmoorde actie geëerd. Gouveneur Tim Kaine verleende Gabriel Prosser en zijn volgers in 2007 alsnog officieus amnestie, want zijn actie betekende wel het einde van de slavernij in Virginia.
Het album sluit gelukkig luchtig af met de meezinger Busdriver. In dit nummer wordt behalve de tourmanager, iedereen bedankt voor alle hulp tijdens een slopende tournee. “28th & Stonewall” is een uitstekend album met een diepgaand, smaakvol en uiterst integer gevoel van een gedreven persoonlijkheid. Bij elke beluistering wint de cd aan diepgang.

 

 
 
(Johan Schoenmakers)

Your Comment