RSS

Tindersticks – Falling Down A Mountain

TindersticksFallingDownAMountain

Tindersticks, het gloedvolle collectief rond frontman en bariton Stuart Staples, lijkt binnen het concept van deze website veel meer een vreemde eend te zijn dan de band in werkelijkheid is. Want een van de vele troeven van Tindersticks is het feit dat de groep zich sinds het debuut in 1993 niet blind staart op één stijl, maar steeds openstaat voor de meest uiteenlopende invloeden. Door de jaren heen sijpelden er daardoor flarden rock, country, jazz, soul en flamenco in hun muziek en ontstond de ongekend eclectische sound die deze band zo uniek maakt.

Een andere troef is dat de band gewoon zijn eigen gang gaat en zich zo min mogelijk laat dicteren door platenmaatschappijen, managers en fans. In tegenstelling tot allerlei acts die jaarlijks hun obligate plaatje op de markt brengen, komt Tindersticks enkel met een cd te voorschijn als er iets te melden valt. Waarmee het gevaar van oververzadiging aanzienlijk wordt gereduceerd.

tindersticks020508_02Het kan dus even duren voor er weer een nieuwe Tindersticks in de winkel ligt. In het geval van ‘Falling Down A Mountain’, de achtste studioplaat in zeventien jaar, viel dat wachten overigens best mee want de vorige release (‘The Hungry Saw’) dateert van april 2008.

‘Falling Down A Mountain’ opent met de even opzwepende als bezwerende titeltrack, die de geest van Miles Davis aan de drive van Joy Division koppelt. Het resultaat is zonder meer adembenemend en op en top Tindersticks. In de songs die volgen, gaat het tempo gevoelig omlaag en is het genieten van de melancholieke grom van Stuart Staples (ooit treffend omschreven als ‘Leonard Cohen-meets-Scott Walker-on-valium’). Met als grootste verrassing de song ‘Peanuts’, een duet waaraan de stilaan legendarische Mary Margaret O’Hara haar stem wenste te lenen, en als absoluut hoogtepunt de bitterzoete dramatiek van ‘Factory Girls’, een van de meest filmische songs uit het repertoire van Tindersticks.

De instrumental ‘Piano Music’, een nummer dat biedt wat het belooft, is het bloemrijke slotakkoord van een prachtig album van een band die na bijna twee decennia nog lang niet is uitgezongen.

 

www.tindersticks.co.uk

www.myspace.com/tinderstiscksofficial


Your Comment