RSS

Lone Wolf – The Devil And I

lonewolfhoes

Een eenzame wolf heeft gekozen om buiten de groep te leven. Een kluizenaar. Een afzijdige levensstijl kan ook ontstaan zijn wanneer het initiatief uitgaat van de groep. In dat geval spreken we van een verstotene, een zonderling. Lone Wolf is ook de gekozen metafoor waar Paul Marshall achter schuil gaat. De sombere kwetsbare klanken die rijkelijk op “The Devil & I” staan, verraden een gevoelige persoon. Iemand met afwijkende fantasieën en ideeën. Iemand die emotioneel buiten onze realiteit lijkt geraakt. De muziek is er niet minder fascinerend om. Ingetogen, maar ook bombastisch, lyrisch, maar ook verward en emotioneel. Muziek die als achtergrond zou kunnen dienen van een eigentijdse stomme film. Alternatieve folk waarbij Paul zijn fascinatie voor de dood en dramatiek op de voorgrond plaatst.

lonewolf1

Er zijn beslist overeenkomsten met andere artiesten Bella Union artiesten. Qua geluid is Lone Wolf vergelijkbaar aan een Amerikaanse band als Midlake, en ook aan de eveneens in dezelfde maand te verschijnen debuutcd van de voormalige frontman van The Czars; John Grant*. Een vergelijking met de Franse filmmuziekcomponist Alexandre Desplat is wat mij betreft de beste referentiekader. “The Devil & I” opent niet alleen bijzonder sterk, maar weet de zwangere sfeer tot het einde te dragen. De titels van de individuele nummers alleen al. Ze spreken voor zichzelf, want wat te denken van: We Could Use Your Blood, Burried Beneath The Tiles, Russian Winter en Dead River. Evenals de navolgende zinsnede: “The demons are alive in her head” Qua thematiek en muziek staat de plaat als een eenheid. De gedrevenheid van Lone Wolf is breed uitgewerkt in de studio, waar duistere arrangementen knap toevoegen aan de geladenheid van de teksten. De instrumentale schoonheid van The Devil & I (part 1) alleen al is beluistering van deze plaat waard. Wellicht ietwat pathetisch omschreven allemaal, het maakt het eindresultaat er niet minder om. “The Devil & I” is een uitzonderlijke plaat. Hij staat alleen, en steekt risicovol zijn nek uit.

*Hou ook beslist de voortreffelijke CD Queen of Denmark in de gaten. Eveneens een aanrader van een vergelijkbaar kaliber.
Zie:  http://www.altcountryforum.nl/2010/02/26/john-grant-queen-of-denmark
www.bellaunion.com/index.php/site/video/VxhbrU7pjHKpU

www.iamlonewolf.com
www.myspace.com/thisislonewolf
(Rein van den Berg)


Comments are closed.