RSS

Steve Cropper – Dedicated: A Salute To The 5 Royales

Als er iemand in de muziekwereld rondloopt die zichzelf een levende legende mag noemen dan is het gitaargrootheid, A&R man, engineer, producer en songschrijver Steve Cropper wel. Niet dat hij het zal doen, daarvoor is deze bijna 70 jaar jonge muzikant te bescheiden, maar als je eens rustig door zijn credits snuffelt kun je niet anders dan een buiging maken die nooit diep genoeg kan zijn.  Cropper was niet alleen de medeoprichter van de legendarische soulbands The Mar-Keys en Booker T & The MG’s, hij was als studiomuzikant van Stax Records betrokken bij zowat elke opname van de magische plaatjes die daar tussen 1961 en 1970 verschenen. Luister naar LP’s of cd’s van Otis Redding, Sam & Dave, Eddie Floyd, Carla Thomas, Johnnie Taylor en Albert King en je hoort Steve Cropper als slaggitarist.

Dat Cropper ook al eens een aardige song uit de pen liet vloeien, al dan niet als medeauteur, blijkt uit een ellenlange lijst waarin onder meer klassiek geworden soulnummers zijn terug te vinden als (Sittin’ On The) Dock Of The Bay, Knock On Wood en het geweldige In The Midnight Hour van de vijf jaar geleden gestorven Wilson Pickett. Het lijdt dan ook geen twijfel dat Cropper hele horden gitaristen, schrijvers en zangers heeft beïnvloed. Daarom is het ook leuk om te zien wie zijn grote voorbeelden zijn. Cropper heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij in zijn beginjaren veel heeft afgekeken van Lowman Pauling, de gitarist en songschrijver van The “5” Royales, een Amerikaanse doo wop groep die als belangrijke schakel wordt gezien tussen die muziekstijl en de vroege soul. De band had wat radiohitjes in de vroege fifties en maakte met Dedicated To You een prachtig standaardalbum. En met Dedicated: A Salute To The 5 Royales brengt Steve Cropper een indrukwekkende en swingende hulde aan zijn lichtende voorbeeld.

Samen met zijn oude bloedbroeders David Hood, Steve Jordan, Steve Ferrone en Spooner Oldham, sessiemuzikanten van de eerste orde, en een hele resem gastmusici (Steve Winwood, B.B. King, Delbert McClinton, Dan Penn, Sharon Jones, Shemekia Copeland, Lucinda Williams, Bettye LaVette, Buddy Miller, Keb’ Mo’ en nog heel wat anderen) levert hij een vijftiendelige set af met louter r&b-hoogtepunten. Een absolute aanrader voor diegenen die soul en rhythm-‘n-blues een warm hart toedragen of die deze muziek willen leren kennen in de omgekeerde richting.

www.playitsteve.com
http://staxrecords.free.fr/cropper.htm
www.myspace.com/stax50
http://www.history-of-rock.com/stax_records.htm


Comments are closed.