RSS

Toekomst Muziek: Automatic Sam


Wanneer je als Nederlandse band te zien bent op festivals als Zwarte Cross, Paaspop en het voorprogramma verzorgt van acts als Black Rebel Motorcycle Club en Slim Cessna’s Auto Club, en je debuutplaat een half jaar uitstelt vanwege de vele interesses van diverse platenmaatschappijen is een kleine hype niet veraf. Het debuut “Texino” van het vuig rockende kwartet Automatic Sam uit Nijmegen wordt op 14 oktober via Suburban Records uitgebracht. De catalogus van het in 1999 opgerichte onafhankelijke label herbergt momenteel een keur aan kwalitatief (inter)nationale bands zoals Peter Pan Speedrock, El Guapo Stuntteam, The Ettes, Keith Caputo en Exile Parade.

De rockband uit het oosten van het land heeft zich vernoemd naar een personage uit het nummer Tarotplane van Captain Beefheart & His Magic Band. “Texino”, de titel van het album is afgeleid van de documentaire “Who is Texino”. Een film van Bill Daniel over de wereld en mythologie van zwervers en reizende grafitti-artiesten in Amerika. Het motto van het energieke viertal is spelen en gewoon lekkere muziek maken. Op het podium demonstreren de oosterlingen met eigen materiaal en nummers van inspiratiebronnen als Blue Cheer en The Stooges hoe authentieke rock gespeeld moet worden met een stuiterende gitaaraanval, ondersteund door een energieke begeleiding van drums en basgitaar en een zanger die vocaal helemaal los gaat.

http://www.youtube.com/watch?v=0bX4wraGcwU&feature=relmfu
Met de schuiven in het rood bevat het live in de befaamde Achterhoekse Magic Barn studio opgenomen Texino twaalf zelfgeschreven songs en Hard Time Killing Floor Blues van de Amerikaanse deltablueszanger Skip James. Automatic Sam speelt een groovende combinatie van stevige blues, goed geoliede garagerock en een vleugje psychedelica. Energiek, puntig, spannend en giftig met een overdosis aan heftige gitaarrifs, die je krommen tenen bezorgt en je tandglazuur laat verbrokkelen. Dat een nummer als You’re Gonna Miss Me ruim acht minuten klokt en als tweede track na het korte akoestische instrumentale 000 op het album is gezet zegt genoeg. De formatie uit de florerende Nijmeegse muziekscene straalt vertrouwen uit op deze plaat met gewapend beton als Don’t Need No Doctor en de nieuwe single Keep On Shaking.

Wat “Texino” zo spannend en goed maakt is de vitaliteit die van het album afspat en de drive achter elk liedje. Automatic Sam is een band van vier furieuze jonge mannen Pieter Holkenborg, Rense Slings, Bob Hogenelst en Harm Wopereis, die muziek zonder pretenties maken. Denk aan het gevoel dat formaties als MC5, Masters Of Reality, Led Zeppelin’ en The Stooges oproepen als ze hun instrumentarium ervan langsgeven. Opzwepend, prangend en hypnotiserend. Absoluut vakwerk!

Op 14 oktober is in Merleyn te Nijmegen een releaseshow van Automatic Sam waar bezoekers bij de ingang van de zaal de door Koen-Willem Toering en Gijs Coolen geproduceerde plaat meekrijgen. De Sams denderen de komende tijd langs steden als Hengelo, Maastricht, Groenlo en gaat de band in november toeren door Frankrijk.

06-10-2011 Gent, Charlatan (Belgium)
14-10-2011 RELEASEPARTY – MERLEYN, Nijmegen
15-10-2011 Metropool, Hengelo
20-10-2011 RELEASEPARTY Belgiƫ: @ Trix, Antwerpen
29-10-2011 Effenaar, Eindhoven
05-11-2011 De Joie, Maastricht
06-11-2011 De Tapperij, Heerlen
12-11-2011 Schiller, Aalten
17-11-2011 Luxor Live, Arnhem
18-11-2011 Het Bolwerk, Sneek
19-11-2011 The Rambler, Eindhoven
25-11-2011 Poitier, Le Zinc (France)
17-12-2011 City Lido, Groenlo

www.automaticsam.com
www.suburban.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.