RSS

Otis Taylor – Otis Taylor’s Contraband

De toegankelijkheid van de muziek van Otis Taylor is soms lastig. Hij begeeft zich regelmatig buiten de bestaande grenzen van het bluesgenre. De inmiddels twaalfde cd van de 63-jarige muzikale alchemist en vakman is dan ook weggelegd voor liefhebbers die van meer dan alleen maar bluesmuziek houden. De doorsnee bluesliefhebber zal op zijn minst verbaasd op kijken bij het beluisteren van “Contraband” van Otis Taylor. Zijn meeslepende muziek definieert hij als het ‘trance-blues’ genre door de onbespoten energieke sound, obsessieve ritmische patronen en zijn diep, donker, gruizig stemgeluid.  Altijd op zoek naar nieuwe muzikale wegen zonder daarbij het experiment uit de weg te gaan. Minder voor de hand liggende ritmes en structuren, een hoeveelheid aan emotie en korte repetitieve teksten behoren tot de essentie van het nieuwe album van Otis Taylor.

De titel van het album “Contraband” is gebaseerd op een artikel in de ‘Preservation Magazine over de slaven die in de Amerikaanse burgeroorlog meer als beesten dan als mensen werden behandeld. Otis is geen protestzanger of politiek geëngageerd. Hij schrijft liedjes met een sociale ondertoon, over de afschaffing van de slavernij en  de positie van de zwarten in Amerika.

 

Een aantal dagen voordat Otis een zware operatie onderging nam hij met ingehouden energie zeven nummers op, die veelal akoestisch getoonzet waren. Voor het geval dat de operatie zou mislukken.  Na een herstelperiode maakte hij bijgestaan door flink wat muzikanten van naam en faam onder wie Ron Miles (cornet), Chuck Campbell (pedalsteel), Fara Tolno(djembe), Brian Juan (orgel) en dochter Cassie (basgitaar) het album af met zeven liedjes, die hun basis vinden in rebelse, hypnotische Afro-Amerikaanse ritmes. Een bruisende kookpot die nog lekker smaakt. Geen franjes of productionele hoogstandjes, maar zeker wel zinnenprikkelend, intrigerend en met veel geestdrift gebracht. Taylor zegt zelf: ‘“When I sing, I just do what I do,Whatever comes out — that’s the way I leave it. And if I make a mistake, I leave it in. I like to keep the emotion’. Recht uit het hart. Muziek die met alle echtheid en passie is gemaakt. “Contraband” is een schoolvoorbeeld van een plaat, waarbij 1+1 minstens 3 wordt

www.otistaylor.com

(Johan Schoenmakers)

 


Comments are closed.