RSS

Victor Camozzi – Roadside Paradise

Mijn autoradio is de voorbije maanden behoorlijk overvoerd met goede tot gewoonweg voortreffelijke muziek. Ooit las ik in een interview met Bruce Springsteen dat hij de demo’s van zijn nieuwe platen eerst op zijn autoradio speelde. Als ze dáár deugden, wist hij dat het goed was. Sindsdien pas ik die kwaliteitstest toe op de fijne plaatjes die mij ter bespreking worden aangeboden en die werkwijze bevalt me steeds beter.

Een van de platen die rechtovereind bleef, is Roadside Paradise van Victor Camozzi, een musicerende treurwilg uit Texas. Zijn debuutalbum, 3 Peso Cigar, werd vier jaar geleden vrij gunstig onthaald in de VS (in de pers werden zelfs voorzichtige parallellen getrokken met Robert Earl Keen en Jerry Jeff Walker), maar de plaat brak –ten onrechte – amper potten in Europa.

Of Roadside Paradise veel aan Camozzi’s status van onbekend talent zal veranderen, is een vraag die enkel de tijd zal kunnen beantwoorden. Feit is wél dat dit opnieuw een album is met een volstrekt eigen smoel. De plaat begint beresterk met Conversation Hearts, een slepende Pettyaanse rocker met helder gitaarwerk en de lijzige stem van Camozzi als magnetisch aantrekkingspunt. Daarna tilt Marlboro Morning de plaat nog verder boven de americana-middelmaat uit.

In Ventura Honey leent Camozzi de twaalfsnarige Rickenbacker van Roger McGuinn zoals die klonk in 5th Dimension en Eight Miles High. Tja, als je dan toch een bepaalde sound wilt lenen, waarom niet daar? Nog mooier, of pijnlijker, wordt het met The Mercy en Big Sierra, twee gitzwarte songs die qua sfeer wat aan die andere treurwilg doen denken: Jeffrey Luck Lucas. Maar het nummer dat zowel muzikaal als thematisch met kop en schouders boven alles uitsteekt, is The Homecoming Waltz waarin Camozzi zichzelf in de plaats stelt van iemand die een verhouding heeft met de vrouw van een gehandicapt teruggekeerde GI: ‘He’s an American hero / But what does that make me?’ Wat een prachtplaatje…

 

www.myspace.com/victorcamozzi

http://www.facebook.com/people/Victor-Camozzi/1616450532


Your Comment