RSS

Jan Booister – Townes Vertaald

De regen doet zeer, somberheid daalt weer neer
De onrust wil maar niet overgaan
Het ouwe lied, dus ook hier blijf ik niet
Pak de schoenen die naar de vrijheid gaan
Doe mijn zwerfschoenen aan (Zwerfschoenen/Flyin’ Shoes)

Met deze woorden opent de 65-jarige Rotterdamse journalist, schrijver en muzikant Jan Booister met een mooi en warm stemgeluid zijn nieuwe album “Townes Vertaald”. Met het vertalen en opnemen van zestien weergaloze liedjes van de rusteloze Amerikaanse zanger en liedjesschrijver Townes Van Zandt brengt Jan een indrukwekkend eerbetoon aan de vijftien jaar geleden overleden ongeslepen gebleven diamant. Een uniek artiest met zwerversbloed, die emotioneel en fysiek diep ontspoord was. Een countryfolkzanger uit Texas, nooit doorgebroken naar het grote publiek en na zijn dood verworven tot cultlegende. Een getormenteerde en introspectieve muzikant met een ongezonde levensstijl van drank, drugs en een gokverslaving. Hij schreef prachtige liedjes vanuit zijn hart, waarin de zelfgekozen eenzaamheid, het verlies van een geliefde, de pijn in zijn leven en de angst om gek te worden niet werd geschuwd.

Is goed te zien, de zon blijft weg vandaag
Of ‘ie nog moet schijnen, is maar de vraag
Mijn hoofd loopt langzaam vol,
Misschien sla ik wel op hol (Mijn Liefste Lief/Kathleen)


De uitvoeringen van de zestien nummers op “Townes Vertaald” zijn spaarzaam, maar efficiënt. Van Jans akoestisch gitaarspel op Het Regent In Maassluis (Snowing On Raton) en Waarom Ben Jij Hier Niet (The Highway Kind), de troostende klanken van een accordeon door Celia van Rutten in Arme Assepoester (Sad Cinderella) tot aan mooie, verstilde pianobegeleiding van Herman Jan Couwenberg in nummers als Zwerfschoenen (Flyin’ Shoes) en het afsluitende Afscheidslied (A Song For).

Er is geen plek, om nu nog heen te gaan
Mijn armen, mijn benen ze trillen
De mist in m’n hoofd mengt met blauw van de lucht
Niets is meer waard te herinneren
En nu dat ik struikel, de weg heb afgelegd
En al wat ik hier deed, en ik heb gezegd
Het betekent niets meer, nu ik me neer leg
En al dit hier wordt vergeten (Afscheidslied/A Song For)

Een nummer, waarin de troubadour vertelt, dat zijn krachten afnemen, wanhoopt en dat zijn werk niets meer betekent. “Townes Vertaald” van Jan Booister staat vol verhaalvertellende muziek van een ongeëvenaard talent als Van Zandt. Waar de spanning langzaam omhoog kruipt over het leven van een muzikant en reiziger die altijd onderweg was. Een heerlijke plaat met schitterende vertalingen om echt even voor te gaan zitten.

www.janbooister.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment