RSS

Dia Del Mercado – Seven Years Of Dirt

De website van de Groningse band Dia Del Mercado wordt beheerst door foto’s van landschappen en dorpjes uit zuidelijke Amerikaanse staten als New Mexico, Texas, Nevada en Arizona. Die foto’s geven perfect weer hoe de muziek op hun debuutalbum Seven Years Of Dirt klinkt. Zelf omschrijft bandleider, zanger, gitarist, pianist Ruud Slingerland het als een soort soundtrack van een road movie door het droge zuiden van de VS. ‘Muziek met invloeden uit onder andere spaghettiwesterns vermengd met gedragen verhalende songs’. Waarmee meteen een link wordt gelegd naar iemand als Ennio Moricone, de belichaming van dit soort filmmuziek. Maar gelukkig klinkt de muziek op dit album veel breder dan dat.

Een band als Calexico is een gepaste referentie. Smog en Giant Sand zijn dat ook. Of Pink Floyd ten tijde van Syd Barrett, zij het zonder die typische sixties psychedelica, een vorm van experimenteel gefröbel dat de song al eens voor de voeten durfde te lopen. Dia Del Mercado durft het aan om allerlei grenzen over elkaar te schuiven, maar dergelijke experimenten staan altijd in het teken van het nummer.

De band maakt het zichzelf op dit opmerkelijke debuut alleszins niet gemakkelijk. De structuur van een prachtsong als Market Day wijkt door een aantal vernuftige tempowisselingen aanzienlijk af van het gewoonlijk aangehouden stramien in ‘populaire’ muziek. En het filmische aspect van de instrumentals (met het onheilspellende Dance Of Unanswered Longing als absolute apotheose) vergt net iets meer inspanning dan we in de altcountry en americana doorgaans gewoon zijn.

Dat maakt van Seven Years Of Dirt een album dat zich niet zonder slag of stoot blootgeeft aan de luisteraar. Slingerland en zijn bandleden (Aimée Terburg: trekzak, fluit, percussie, zang / Fons Sluijter: bass, cello / Merijn Jansen: gitaren, banjo, mandoline, xylofoon / Bert Kleijn: drums / Obed Brinkman: trombone / Jehannes Elzinga: trompet / Sebastiaan Wiering: cello) nemen de luisteraar mee op een muzikale road trip die de volledige aandacht van de luisteraar opeist. Maar degenen die bereid zijn die kleine investering te doen, komen met een hart vol gouden impressies terug van een méér dan boeiende reis.

 

www.diadelmercado.com

www.myspace.com/diadelmercado

www.facebook.com/DiadelMercado

http://diadelmercado.bandcamp.com


Your Comment