RSS

Heruitgave Jesse Winchester

Jesse Winchester/Third Down, 110 To Go/ Learn To Love It/Let The Rough Side Drag/Nothing But A Breeze/A Touch On A Rainy Side/Talk Memphis

Dat Jesse Winchester onder collega’s voor vol aangezien wordt, blijkt uit de lange lijst van musici die zijn liedjes het afgelopen halve decennium hebben opgenomen. Musici van diverse pluimage zoals Joan Baez, Elvis Costello, Tim Hardin, Emmylou Harris, Fairport Convention, Wilson Pickett en The Everly Brothers. Jesse verstaat het vak van het schrijven van hoogstaande, universele liedjes tot in de kleinste details. Stilistisch gezien kenmerkt Winchesters oeuvre zich door een brede opzet aan stijlvormen waarbinnen hij kundig manoeuvreert met de vele elementen die de Amerikaanse volksmuziek kenmerken. Vanwege de oproep van de Amerikaanse militairen om deel te nemen aan de oorlog in Vietnam besluit hij in 1967 te vluchten uit zijn vaderland. Winchester vestigt zich zoals velen van zijn lotgenoten in Quebec. Direct na aankomst in Canada begint hij te spelen in een band om vrijwel gelijktijdig als soloartiest op te treden in het club- en koffiehuiscircuit.

Onder productionele leiding van The Bands voorman Robbie Robertson met in zijn slipstream Levon Helm, die zijn mandolinespel en drumwerk toevoegt aan het geluidsbeeld, verschijnt in 1970 zijn gelijknamige debuutalbum. Het blijkt een schot in de roos te zijn en vrijwel direct geldt dit album als een cult-klassieker. Opvallend daarbij is dat Winchester zich in zijn liedjes verre houdt van de in die periode populaire neiging onder muzikanten om over de oorlog in Vietnam te schrijven. Twee jaar later neemt hij met hulp van producer Todd Rundgren Third Down, 110 To Go op. In 1976 breidt president Jimmy Carter op voorspraak van Jesses manager Barry Bozeman de amnestiewetgeving voor dienstontduikers uit. Hierdoor kan de inmiddels tot Canadees genaturaliseerde Winchester in datzelfde jaar in Burlington in Vermont een eerste optreden in de USA geven.

Hoewel de eerste twee albums door vele fans als het hoogtepunt van zijn carrière worden gezien, weet Winchester ook met de opvolgers Learn To Love It (1974), Let The Rough Side Drag (1976), Nothing But A Breeze (1977), A Touch On The Rainy Side (1978) en Talk Memphis uit 1981 zijn reputatie op peil te houden. Dankzij de inspanningen van geluidstechnicus Peter Rynston kunt u op deze voorbeeldig geremasterde heruitgave nu optimaal getuige zijn van de eerste periode van het oeuvre van deze Amerikaanse bard.

(Koos Gijsman)


Comments are closed.