RSS

Pete Seeger Overleden

http://www.youtube.com/watch?v=JAz0aWmSGYo

De Amerikaanse folklegende en activist Pete Seeger is maandag 27 januari op 94-jarige leeftijd overleden. Seeger overleed in een ziekenhuis in New York na een korte ziekte, zo liet zijn kleinzoon weten. Omwille van zijn protestliederen belandde Seeger in de jaren vijftig van de vorige eeuw op de zwarte lijst.

Seeger was ook een burgerrechtenactivist, wat zich uitte in protestsongs. Zo maakte hij de traditional ‘We shall overcome’ populair.Seeger brak in de jaren 50 door als lid van The Weavers met hits als ‘Goodnight Irene’, een nummer van Leadbelly. Hij belandde echter op de zwarte lijst door zijn linkse sympathieën, waardoor hij meer dan tien jaar van de commerciële televisie gebannen werd.

In de jaren 60 lag hij aan de basis van de folkrevival. Hij promootte folkmuziek als levend Amerikaans erfgoed en als een manier om dingen te veranderen. Zijn carrière overspant zes decennia. Seeger stond op de barricaden voor nucleaire ontwapening, het stoppen van de oorlog in Vietnam, milieubescherming en was tegenstander van de doodstraf.

Hij bleef actief in de protestbeweging. Zo stapte hij mee in de Occupy Wall Street-betoging in New York in 2011.


Your Comment