RSS

Recensies van Ivo Bernhard, Leon Brock, Rob Klerkx en Vonder & Bloom

De naam Ivo Bernard doet misschien niet direct een belletje rinkelen. Misschien ken je zijn naam van de powerpopformatie The Dollybirds of van de succesvolle The Dutch Eagles. Inmiddels opereert hij als solo-artiest en debuteerde hij in oktober met het album Memory Man. Eigen herinneringen als lijdend voorwerp verpakt Ivo in vriendelijke melodieen. De nadruk ligt op kleine, ambachtelijke luisterliedjes. Bernard  weet met nummers als On Time, The News en Folding Chairs ook heerlijk luchtige popliedjes af te leveren, Namen die bij beluistering zo in je hoofd op kunnen komen zijn Jackson Browne, Christopher Cross, Gerry Rafferty, The Eagles en The Pernice Brothers.”Memory Man” is een warm en prima geproduceerd album, waar de scherpe kantjes keurig door Bart Wagemakers zijn weggepoetst


Soms voel je direct sympathie voor een plaat, nog voordat je de muziek gehoord hebt. Het exemplaar van “Welcome To Botox Nation”, het tweede album in 25 jaar van Delftse zanger en liedjesschrijver Leon Brock doet dat bij mij. Het mooi vormgegeven en ingeblikt hoesje en bijbehorende kleurrijk tekstboekje met thematische collages bijvoorbeeld, waaraan duidelijk veel aandacht is besteed. Sympathie voor zijn openhartigheid zonder een oordeel te vellen. Brock verhaalt onder meer over de artistieke idioterie van het botoxen (welcome to botox-nation) en het asociaal gedrag in het verkeer (The Other Side Of the Road). Met zijn nasaal stemgeluid dat best gelijkenissen vertoont met die van Stan Ridgway brengt Leon samen met een aantal bekende Delftse muziekvrienden een twaalftal prettig in het gehoor liggende liedjes vol americana-ingrediënten.

Stug volhouden en altijd je eigen ding blijven doen. De Amsterdamse Bosschenaar Rob Klerkx doet dat aardig wat jaartjes, samen met  “The Secret”  en begint daar steeds meer vruchten van te plukken. Klerkx is vooral bekend als drummer van de Britpopformatie Moke en zijn bijdragen in bands als Paulusma en Supersub. In navolging van de albums “New Roads”, “Unleash”, “Undertones” en “Final Desire” verscheen enkele maanden geleden Robs vijfde worp “Magnolia” met ijzersterke en hitpotente  melodieën. Een albumtitel geïnspireerd op de magnoliabloem die drie weken per jaar bloeit. ‘Net als een muzikant die ook niet constant bloeit’, zegt hij er zelf over. Met de opzwepende, mainstreamgeoriënteerde pop op Amerikaanse snit en melancholische americana wordt je  in Robs zoektocht meegetrokken naar de mooie momenten in het leven.

Als het duo Vonder & Bloom vielen de Amsterdamse zingende, zwijmeldames Nina Ebbenhout en Caroline Ouwendijk de afgelopen jaren op door spectaculaire acties als de “Around The World in 80 days tour” op luchthaven Schiphol en de dagwachttour in de tuin van het Rijksmuseum en verkochten zodoende tienduizenden cd’s. “Do Much Better” van hun debuutplaat “Simple Peace O Mind (2010) in een relame voor frisdrank, uitverkochte zalen tijdens hun recente ‘Tiny Little Theatre Tour’ en goedverkopende, in eigen beheer uitgebrachte albums.  ‘Een beetje eng zonder platenmaatschappij, aan de andere kant geeft het volledige, artistieke vrijheid’, vinden Nina en Caroline. Ze verdienen er een rijkbelegde boterham mee zonder steun van de landelijke radiozenders.

Lieflijk, schattig,  ingetogen, teder, warm en vol op je smoel. Zo klinkt het duo op het door de Amerikaanse producer Kieran Kelly (Angus & Julia Stone) in een bloedheet hok van twaalf vierkante meter vastgelegde “Follow You Back Home”. Een mooie samenwerking in New York. Welk een kracht in eenvoud kan schuilen in hele kleine liedjes. Liever uit het hart dan in de albumchart.  Is dit album van Vonder & Bloom met uitstekend stemmenmateriaal, harmonische rijkdom en twaalf zachtwiegende folkmelodieën en een recentelijk verkregen platencontract bij het New Yorkse Stunning Models On Display de langverwachte, grote doorbraak? De dames hopen van wel.

www.ivobernard.nl
http://home.kpn.nl/lambrok/index.html
http://robklerkx.com
www.vonderandbloom.com

(Johan Schoenmakers)

 


Comments are closed.