RSS

Richard Thompson – Still

richard  thompson12

Ruim vijfenveertig jaar geleden hoor ik tijdens een mescalinefeestje voor het eerst in mijn leven het unieke gitaarspel van Engelsman Richard Thompson. Het album betreft de klassieker What We Did On Our Holidays van cultgroep Fairport Convention. Samen met verwante geesten als Nick Drake, Steeleye Span en Pentangle steken Thompson c.s. aloude Engelse folkmuziek in een modern jasje en voegen daar invloeden aan toe uit de jazz-, pop- en rockmuziek. Na zijn vertrek uit Fairport viert Richard triomfen als duoact met zijn vrouw Linda. Nadat ook die relatie stukloopt, bekeert hij zich tot moslim en vestigt zich aan de westkust van Amerika. Zijn productiviteit is indrukwekkend. In de loop van de tijd vervaardigt hij een imponerende reeks albums, terwijl hij tevens voortdurend overal ter wereld de podia betreedt met zijn vaste begeleiders. Die vertolken ook nu weer een prominente rol op zijn jongste album Still.

Samen met Thompson hebben drummer Michel Jerome en bassist Taras Prodaniuk het album opgenomen in negen dagen tijd in Wilco’s The Loft Studio in Chicago. Tweedy zelf houdt zich vooral bezig met het opnameproces en stelt zich als muzikant uiterst dienstbaar op. De volle spotlichten staan gericht op het magische trio dat een masterclass geeft in het spelen van Thompsons pakkende liedjes. Liedjes waarin hij onder andere herinneringen ophaalt aan zijn periode in Amsterdam. Ronduit fabuleus is zijn gitaarspel in het hilarische lied Guitar Heroes waarin hij de speelstijlen imiteert van zijn gitaarhelden Django Rheinhardt, Les Paul, Chuck Berry en Hank B. Marvin van The Shadows. Dat Thompson voor de nieuwe generatie gitaristen inmiddels zelf een icoon is, behoeft verder geen betoog.

24-09: Hedon, Zwolle
25-09: Patronaat, Haarlem
26-09: Gebouw T, Bergen op Zoom

www.richardthompson-music.com

(Koos Gijsman)


0 Comments Add Yours ↓

  1. Hans Jansen #
    1

    Linda en Richard verhuisden in 1975 naar een soefistische commune en bekeerden zich tot de islam.

    “Pour Down Like Silver was the last album Richard & Linda Thompson would release before beginning a self-imposed three-year retirement in order to join a communal Sufi Muslim sect. The cover photographs show the Thompsons dressed in traditional Muslim garb, and while lyrically the album offers few clear signs of the Thompsons’ new spiritual direction…”Your Comment