RSS

Wavves – V

wavves

Eerst maar even de koele feiten. Het toepasselijke getitelde V is, na het gelijknamige, brak geproduceerde debuut uit 2008 met ruwe diamantjes, de opvolger Wavvves (met 3 v’s) uit 2009, en de doorbraakplaten King Of The Beach (2010) en Afraid Of Heights (2012) , het vijfde album van de Californische formatie Wavves. Aanvankelijk gestart in de lof-fi scene als een solo-project door zanger Nathan Williams, maar inmiddels met Alex Gates (gitaar, zang), Stephen Pope (basgitaar, zang) en Brian Hill (drums) uitgegroeid tot een viermansformatie. Vijf jaar geleden wordt de band door de internetsite Kindamuzik uitgeroepen tot 1 van de zeven heetste garagebandjes van dat jaar.Was dat terecht? Ik denk het wel. Of anders gezegd, anno 2015 is Wavves nog steeds een heel lekker en eigenwijs bandje.

Van uitstel komt afstel, zal de zanger en liedjesschrijver van Wavves gedacht hebben, als hun label Warner Bros blijft wachten met het uitbrengen van V, wat het machtige Amerikaanse concern dit jaar al eerder flikte met platen van het hardrockende duo Jeff The Brotherhood en de folkpop van het damestrio The Staves. Uit frustratie opent Williams met een welgemeende ‘fuck it’ via een twitterbericht de aanval, nadat Warner Bros. de nieuwe single Way Too Much (met Williams’ heerlijke sneer ‘This Conversation is getting boooorrrinnngg) in eerste instantie van iTunes, YouTube en Spotify had verwijderd. De ruzie schijnt bijgelegd te zijn, want het aanstekelijke poppunkliedje met het hart op de tong en het zweet op de voorhoofd is andermaal via diverse kanalen te beluisteren of te downloaden en V wordt 2 oktober uitgebracht.

Het nieuwe album van Wavves is een befaamde trap onder de edele delen van ingedutte muziekliefhebbers. Want met energiek en opzwepend gecomponeerde nummers als Heavy Metal Detox, Way Too Much, All The Same en Flamezesz wordt de toon gezet en knalt “V” met overrompelend gitaarspel, stuwende ritmes, de pure soul van Williams’ stemgeluid, prettige melodie├źn en pakkende liedrefreinen massief uit de speakerboxen. Fris, strak en enthousiast maakt Wavves hun debuut in een heuse opnamestudio met Woody Jackson , die zorgt voor een productionele aandikking van hun herkenbare, melodieuze ‘wall of sound’ in de categorie ijzersterke puntgave surfrock en garagepopliedjes. Een venijnig en euforisch album,waarbij de elf liedjes in krap een half uur op je afkomen. Dat is eigenlijk lang genoeg want de verzadiging ligt hierdoor niet op de loer.

21-11: Le Guess Who Festival, Utrecht

www.wavves.net

(Johan Schoenmakers)


Your Comment