RSS

Jason Heath And The Creedy Souls – A Season Undone

jasonheath

Hoewel Jason Heath in eerste instantie waarschijnlijk onder de grote noemer van het ‚americana’-genre ondergebracht zou worden spreidt hij op zijn nieuwe album een aantal songs uit met een meer eclectisch karakter. Zo lijkt openingstrack A Season Undone wat weg te hebben van Keltische muziek door gebruik van speels ritme en melodie in een 6/8 maatsoort. Ook Heaths rauwe manier van zingen doet denken aan Ierse rock. Tegelijkertijd blijft de instrumentatie die van een standaard popbezetting. Came To Work drukt eveneens een mengelmoes uit, alleen wisselt deze een sterk benadrukte afterbeat af met een meer doorsnee rockrefrein.

Niet alleen in de nummers zelf is er een verscheidenheid aan invloeden te herkennen. De songs verschillen ook erg van elkaar. Waarin de bovengenoemde songs nog een soort exotisch sfeertje over zich uitroepen is het nummer Turn On (The Radio) niet te onderscheiden van de gepolijste pop/country songs uit het hedendaagse Nashville; liedjes die op het moment door iedere artiest gezongen worden.

Verscheidenheid mag er zijn maar op dit album van Heath lijkt het wat afbreuk te doen aan de geheel ervaring van een album. In dit geval lijkt het verwarring te zaaien over wat Heath met het album uit wil dragen, over een idee van concept. Bij vlagen beklemt het idee dat Heath gewoon maar wat uitprobeert, met name het schakelen naar een liedje als Turn On (The Radio) roept dit gevoel op.

De gemeenschappelijke deler is het  gecomprimeerde popgeluid, dat zelfs op rustige momenten een stempel drukt. Met name de liedjes met een grote bezetting lopen het gevaar wat onrustig en ongenuanceerd over te komen. Vaak klinkt er erg veel en dat ook met weinig dynamiek.

Door de gemiddelde productie gaat alles uiteindelijk toch weer op elkaar lijken. De uitstapjes die Heath maakt komen mede hierdoor wat achteloos en afgevlakt over. De productie van het album is hetgeen wat de nummers aan elkaar bindt, maar dan wel door middel van een wat makkelijk sausje.

www.jasonheathandthegreedysouls.com

(Tjeu Derks)


Your Comment