RSS

Drive-By Truckers – American Band

truckers

Mijn verhouding met de Amerikaanse formatie Drive-By Truckers vangt aan in een tijd, dat de wervelende dubbelaar “Southern Rock Opera” net verscheen. Ik werd regelrecht teruggevoerd naar het tijdperk van Lynyrd Skynyrd, waar het album een eerbetoon aan was. Hierdoor kreeg de band het southern rock stempel opgedrukt. Onterecht, volgens Cooley. ´Het was een muzikale fase uit ons bestaan met een genre waarmee we verder weinig van doen hebben’. Dat de “Southern Rock Opera” geen gelukstreffer was, bewezen daaropvolgende albums als “Decoration Day” en “The Dirty South”. De bezieling en bevlogenheid waarmee de band speelt komt op het podium het best tot zijn recht. Een overweldigende ervaring met een oorsplijtend hoog geluidsvolume.

Het eerste dat opvalt aan de verpakking van “American Band”, het elfde studio-album van Drive-By Truckers is het ontbreken van een kleurrijke illustratie van muzikant en visueel kunstenaar Wes Freed. ‘Verandering van spijs doet eten’ vond mede-oprichter, zanger en gitarist Mike Cooley over de keuze van een opvallende grauwe zwart-wit foto met de Amerikaanse vlag halfstok. Ondermeer refererend aan de waanzin van het wapenbezit en aan 8 november – een zwarte dag uit de Amerikaanse geschiedenis. De verkiezingen en de kritiek op de twee kandidaten voor het Amerikaanse presidentsschap. Het schrijvers-zang en gitaartandem doet van zich spreken op “American Band”. ‘Op voorhand had ik de perfecte Trump-stemmer kunnen zijn’, laat Hood vol schaamte weten. Het stereotype van een Republikeinse stemmer. Een 52-jarige blanke Amerikaan uit de conversatieve staat Alabama. ‘En’, vult Cooley aan, ‘het moet gehoord worden dat wij ons van Donald Trump distantiëren’. ‘Met zijn zuidelijk accent zeg Cooley: ‘Rot op, Trump. Je mag niet voor mij, mijn familie en over mijn fundamentele waarde van het leven spreken’. De twee liedschrijvers nemen ook afstand van de afkeurende uitlatingen van een groep mensen op de sociale media over de politieke ladingen op het nieuwe album. ‘Heb je ooit naar ons geluisterd’, vraagt Cooley zich dan af. ‘Zelfs het meest besproken album “Southern Rock Opera”  zit vol politieke elementen’.

Op het nieuwe album  klinkt de band grimmiger, heftiger en venijniger dan ik van hen de afgelopen tien jaar gewend ben. Heerlijke riffs, sterke vocale prestaties van Hood, tekstuele dimensie van de elf rock ‘n roll liedjes waarop een overwegend zware, duistere atmosfeer hangt, maar let ook op de onzuivere charme van het spel van toetsenist Jay Gonzalez. Het levert een vitaal geheel op met prima songs vol woede, wanhoop, intentie en een ontluikend gevoel voor melodie. En daarin schuilt ook de ongelooflijke kracht van de formatie Drive-By Truckers.

www.drivebytruckers.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment