RSS

Like An Arrow: Blackberry Smoke stelt niet teleur

Blackberry Smoke treedt honderden keren per jaar op, maar ziet telkens weer kans om tussen de bedrijven door platen op te nemen. ‘Like an Arrow’ heet het nieuwe album van de groep uit Atlanta. De souterhn Rocker klinken als een goed geoliede machine, zonder dat ze in routine vervallen. “We ontwikkelen onzself nog altijd”, vindt ook gitarist en zanger Charlie Starr.

blackberry

Blackberry Smoke is zo’n groep die groter is dan hun reputatie doet vermoeden. Southern rock? Wie luistert daar nog naar, zou je zeggen. Wie heeft er nog interesse in behaarde, bebaarde en bebrilde oudere jongeren die lonken naar de Allman Brothers, de Marshall Tucker Band en Lynyrd Skynyrd? Niemand toch?

Toch wel. Blackberry Smoke weet behoorlijk aansprekende muziek te maken, getuige de altijd uitstekend bezochte concerten en de goede verkoopcijfers van hun platen. Hun vorige album ‘Holding All the Roses’ wist door te dringen tot de top tien van rock albums en bereikte zelfs de nummer 1-positie van de countryhitparade in de Verenigde Staten. Ook de verkoopcijfers van het pas uitgebrachte ‘Like An Arrow’ zijn veelbelovend: “Het album stond enkele dagen na de ‘release’ al in de top tien van de iTunes-hitlijsten in zowel de VS als in Engeland”, constateert voorman Charlie Starr. Een klein wonder, zeker als je bedenkt dat de platenmaatschappij het album meteen in z’n geheel op YouTube heeft gezet.

Aan ‘Like An Arrow’ hoor je af dat Blackberry Smoke wel honderden keren per jaar optreedt, zo soepel spelen de muzikanten en zo goed zijn ze op elkaar ingespeeld. De originaliteitsprijs zal dit album wel niet winnen, maar het album stelt bepaald niet teleur. De groep klinkt ook net ietsje anders – trefzekerder, met minder nodeloze drukte – dan op het anderhalf jaar eerder verschenen ‘Holding All the Roses’ en de drie eerdere platen.

Vleugje country

“We ontwikkelen onszelf nog altijd. ‘Like An Arrow’ is in elk geval onze meest gevarieerde plaat tot dusver geworden”, zegt Starr. “Een nummer als Waiting For The Thunder behoort tot de luidste nummers die we in de ruim vijftien jaar die we bestaan hebben opgenomen. Daar staan weer heel ingetogen nummer als Free On The Wing tegenover.” Van een heel andere snit is een nummer als Believe You Me, dat met z’n funky ‘backbeat’ lijkt te lonken naar een groep als Little Feat.

Ook verwerkt Blackberry Smoke weer gretig country-invloeden in de muziek. “Niet de gepolijste countrymuziek die tegenwoordig populair is, maar de rauwere country die naar de marge is gedrongen”,  zegt Starr. “Dat soort muziek voelen we ons nauw mee verwant. Al is dat voor een southern rock groep natuurlijk niets bijzonders. Veel nummers van de Allman Brothers of The Marshall Tucker Band hebben ook een vleugje countrymuziek. Of zelfs meer dan dat: een nummer als Ramblin’ Man van de Allman Brothers is zelfs pure country, als je het mij vraagt.”

Persoonlijke nummers

Een verschil met de vorige albums van de groep is dat sommige nummers wat persoonlijker zijn, in de ogen van sommige recensenten zelfs ‘singer-songwriterachtig’. Starr kan het bevestigen. Zeker het nummer Running Through Time heeft een autobiografisch tintje. “Ik heb samen met mijn vriend Travis Meadows geschreven”, zegt Starr. “Het gaat over het verstrijken van de tijd. Over hoe wild we waren in onze jeugd, en hoe we nu veel rustiger zijn geworden. En dat het niet in alle opzichten beter is om rustiger te zijn. Niet dat het nummer een eerbetoon aan de jeugd is, maar het roept het wel op om iets van het jeugdige enthousiasme op oudere leeftijd te handhaven – en om geen ouwe lul te worden.”

Voor de liefhebber van southern rock is ‘Like An Arrow’ zeker een aanrader. Luister alleen al naar Free On The Wing. Met zang van de enige echte Gregg Allman – de ‘real deal’, kortom.

(Jan Bletz)

Blackberry Smoke treedt op 22 maart 2017 op in de Melkweg in Amsterdam


Your Comment