RSS

Two Cow Garage – Brand New Flag

twocowgarage

Two Cow Garage is een Amerikaans hardwerkend kwartet uit Columbus, Ohio, dat al vijftien jaar op plaatgebied en tijdens optredens een constante factor is op het gebied van onstuimige stierenrock. Met enige regelmaat worden nieuwe albums aan het oeuvre toegevoegd, soms geslaagd (Please Turn The Gas Back On – 2002 en The Wall -2004) , soms wat minder (Sweet Saint Me – 2010 en The Death Of The Self Preservation Society – 2013 ) maar kwalitatief ruim voldoende. Met het recent verschenen “Brand New Flag” zit ik zowaar weer op het puntje van mijn stoel, waarop de huidige formatie met nieuwkomers Todd Farrell Jr (gitaar,zang) en David Murphy (percussie,zang,piano) met overduidelijke wilskracht en overtuiging uitgebalanceerder doorjakkerd dan ooit. Lyrisch schrijnend, intens, persoonlijk en poliek dicht op de huid van Micah Schnabel en Shane Sweeney. Dat muziek maken therapeutisch werkt hoef je de bandleden van het eerste uur dan ook niet te vertellen.

“I spent two months in juvenile psychiatric, my grandma brought me sweatpants and candy bars,” “My parents didn’t visit much, I think they were embarrassed / I know I can’t blame them for who they are.”
(Let The Boys Be Girls)

Sowieso wordt “Brand New Flag” gedomineerd door gitaren, waarbij het niet uitmaakt wanneer iemand eens een nootje ernaast zit. In een evenwichtig keurslijf gegoten van toegankelijke melodieën, Micah Schnabels opvallend minder gruizig stemgeluid en melodieuze, meerstemmige zangpartijen die fraai uit de verf komen. En ja, dan is het heel moeilijk stilstaan op de rucksichtsloze herrie van het titelnummer, het sidderende This Little Light, het experimentele en vertellende I Promise, het verschroeiend energieke Continental Disease en de aandacht voor de gevoelige vingeroefening in Stars.

www.twocowgarage.net

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.