RSS

The Pixies – surrealistische gitaarmuziek

Het concert dat rockband The Pixies op 27 november in Amsterdam gaf begon met een sneltreinvaart aan oude nummers. Het publiek veert op bij Where is my mind, Blown Away, Mr. Grieves, Here comes your man en La la love you. De nummers lijken op een medley achtige wijze aan elkaar geregen en je moet er wel even inkomen.Tijdens het laatste deel van het concert zijn The Pixies goed op dreef met overweldigende en mooie nummers als Hey, Gauge away en Debaser, waar het publiek op heen en weer springt en er in de verte een enkele crowdsurfer te zien valt. Grunge!

Talent

In september van dit jaar brachten zij hun zesde album uit: Head Carrier. Van dit nieuwe album spelen zij Talent, Baal’s Back, Oona en Tenement Song. Talent is een onmiskenbaar Pixies nummer, droogkomisch en licht maatschappijkritisch met teksten als: ‘I met this real cool dude today. Looking like Jack Palance. He said I wanna get through to you. And help you find your talent’. Het refrein van Talent is staccato gezonden, mechanisch haast waardoor het hetzelfde surreële effect krijgt als veel van The Pixies’ nummers. Het is juist dat surrealisme dat de muziek interessant maakt en ook in een ander decennium niet verveelt om naar te luisteren.

Paz Lenchantin

Sinds 2014 is er een nieuw bandlid Paz Lenchantin ter vervanging van bassiste Kim Deal. Zij zou haar eigen stemgeluid mogen inbrengen, maar heeft toch dezelfde soort Helium-achtige Mickey Mouse meisjesstem als die van Kim Deal. Ze lijkt naadloos op haar plek te vallen en is volgens Black Francis een van hen. Interessant en vernieuwend aan de muziek van The Pixies zijn de vele contrasten tussen hard en zacht, de mannenstem en de vrouwenstem, bizarre mechanische klanken, hysterische uithalen in combinatie met harde no nonsens gitaarmuziek. Daarvoor lijkt een vrouwenstem, zoals die van Paz Lenchantin broodnodig en kenmerkend.

Grunge

Aan praten met het publiek doet Black Francis niet. Creativiteit behoeft geen introductie en tijd voor een intermezzo lijkt er niet te zijn. De nummers spreken voor zich moet Black Francis gedacht hebben. Of is het zijn eigenzinnige ietwat norse natuur? De non-conformistische Black Francis heeft recht van spreken: met zijn band The Pixies legde hij in de jaren tachtig een basis voor een geheel nieuwe muziekstroming en vormde samen met Dinosaur Jr. en Sonic Youth het begin van Grunge. Ooit verklaarde Kurt Cobain dat Smells like teen spirit een poging van hem was om The Pixies te imiteren. Dat zegt genoeg over de invloed van The Pixies.

The Pixies in Amsterdam, al met al een geslaagd optreden in de Heineken Music Hall waarbij de songs op zichzelf staan en Black Francis lijkt te denken: Talk is cheap. Show them.

(Floor Baart)


Your Comment