RSS

Alison Moyet – Other

other

wie kent de Britse zangeres Alison Moyet nog? Zij maakte als onderdeel van het Britse duo Yazoo (met Vince Clark) en solo meer dan die handvol radiovriendelijke singles als Don’t Go, Only You, All Cried Out, Is This Love en Weak In The Presence, maar de rest bleef minder hangen. Moe werd ze vroeger van die vragen over haar forse gewicht. Het werd een obsessie van de pers, vond Alison.’Je hoeft geen sex met me te hebben of mij naakt te zien, dus wat is jullie probleem, beet ze regelmatig van haar af. Nadien raakte ze in de vergetelheid. Ze sloot zich door persoonlijke problemen en het jasje als popster wat haar niet paste, volledig af van de buitenwereld. Wist iemand überhaupt dat vier jaar geleden als een dief in de nacht haar prima comebackalbum (The Minutes) is verschenen in samenwerking met de gevierde producer Guy Sigsworth (Bjork, Madonna) die nieuw creatief vuur in haar aanwakkerde? Een plaat waarmee ze in eigen land uitstekende kritieken heeft geoogst. Het was haar van harte gegund. Nog meer goed nieuws. Want binnenkort staat de zangeres, die de junkfood tegenwoordig laat staan en behoorlijk veel kilootjes is afgevallen, op het podium van het Haagse Parkpopfestival, waar ze ondermeer zojuist uitgebracht nieuw werk zal promoten.

Met het album “Other” opent Alison een nieuw hoofdstuk. Want de 56-jarige zangeres, die meer dan 30 miljoen platen verkocht en nog altijd over een geweldige, warme soulstem beschikt, heeft namelijk meer in haar mars dan de synthpopmuziek voor de massa. Verschillend van haar vroegere werk met vernislaagjes romantiek strooit Alison op “Other” met observaties in een poetische vorm. Het gaat allemaal meer de diepte in, de melodielijnen zijn sterker dan voorheen en het stemgeluid van Moyet onmiskenbaar krachtig als altijd. Gewapend met elektrische gitaren en elektronische ingrediënten. Verankerd in lichte darkwave of donkere synthpop.

Afgemeten en nooit echt uitbundig. Na het overrompelende I Germinate, het gesproken woord in April 10th, het met Alisons dochter gebrachte blueslied Beautiful Gun en de angstwekkend mooie pianoballade Other volgen nog meer dan een handvol aan sublieme liedjes. Muziek met een flinke spanningsboog, die niet past binnen het bestaande format van jong, snel, wild en smakeloos van Radio 538, Qmusic, 3FM en Veronica.

25-06: parkpop, Den Haag
08-12: Paradiso, Amsterdam

www.alisonmoyet.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment