RSS

Concertverslag King Of The World in De Boerderij te Zoetermeer

toine
Vergelijken is soms lastig, maar in het geval van King Of The World en Toine Scholten valt dat mee. Waar het door de ervaren rotten van King Of The World meegebrachte voorprogramma uitstraling en overtuiging mist, straalt de zichtbare ontspanning op het podium van De Boerderij op zes oktober van de vier vakkundige werkpaarden af. Terzijde gestaan door Matheus Nicolaiewsky (basgitaar) en drummer Willem Romers  is er speltechnisch niets mis met de Haagsche Scholten, die ooit onderdeel uitmaakte van de talentenshow ‘De Beste Singersongerwriter. Of de zenuwen hem parten speelden weet ik niet maar het eigen jazz-repertoire dat in de relaxed-modus staat komt vrij tam over en warmt de aanwezigen niet op voor het hoofdprogramma. Pas tegen het eind van zijn korte set ontdooit de Hagenaar wanneer hij als afsluiter een blueslied inzet en komen zijn creativiteit, frisheid en kwaliteiten als zanger/gitarist alsnog vrij.

koth

Een band met leden die professioneel en bloedserieus met hun muziek bezig zijn en een verleden hebben bij onder meer Cuby and the Blizzards, Snowy White, Matt Schofield en Normaal behoeft eigenlijk geen introductie maar toch doe ik het wel. King Of The World werd vijf jaar geleden opgericht. De naam refereert aan het speciaal voor de Amerikaanse markt samengesteld gelijknamig album uit 1968 van Cuby & Blizzards, waarvan Java tussen 1996 en 2011 deel uit maakte. Na het overlijden van C + B zanger Harry Muskee voegt Java (gitaar) samen met Fokke de Jong (drums,zang) Ruud Weber (zang, basgitaar), Govert van der Kolm (hammondorgel,zang) vanaf 2012 met de blues, rhythm and roots muziek van King Of The World een nieuw hoofdstuk toe aan zijn carriere die in 1978 begon met White Honey. Met drie studio albums en een op cd verschenen concertregistratie van een optreden in de Amsterdamse poptempel Paradiso op zak heeft de band in korte tijd een belangrijke plaats in het vaderlandse muzieklandschap weten te verwerven. Muziek geïnspireerd door John Lee Hooker, BB King, Albert King en Little Feat.

Een hecht team met een frisse niet-arrogante houding. Dat onderschrijft ook het optreden in de Zoetermeerse Boerderij waar de heren in een rechte lijn naast elkaar op het podium staan opgesteld. Een aanvoerder? Nee. Bij King Of The World is iedereen gelijk. Als begeleiders en solerend. Muzikanten die elkaar het licht in de ogen gunnen en twee uur lang een enorme spelvreugde op het podium uitstralen met een grote dosis vakbekwaamheid . Energiek en toch ontspannen. Een prima set van eigen nummers en werk van anderen, onder wie Johnny Guitar Watson (Broke And Lonely), The Eagles (Life In The Fast Lane in een Rocky Mountain Way arrangement) en The Undisputed Truth (Papa Was A Rolling Stone). Het hoogtepunt van de avond vormt het moment dat Erwin het nr. Can’t Go Home – de ode aan Harry Muskee – met een snik in zijn stem opdraagt aan de dag ervoor overleden burgmeester Eberhardt van der Laan en diverse aangrijpende solo’s tijdens de uitvoering uit zijn gitaar perst. Muziek is emotie en dat is ook wat we willen horen.

(Johan Schoenmakers)


Your Comment