RSS

Sleepwater – Here We Are, Where Are We

‘Nummers, die lekker rauw, melancholisch en tevens subtiel klinken. Oprecht nostalgisch en spookachtig futuristisch tegelijk’. Zo besloot ik acht jaar geleden mijn recensie over het gelijknamige debuut van de Brabantse formatie Sleepwater. Twee jaar later opende ik met dezelfde woorden het stuk over de opvolger Sun Written. We zijn zes jaar verder. Een periode waarin de band zich heeft ontwikkeld en de samenzang en het gitaar- en orgelwerk onderscheidener zijn geworden. Dat proces voltrekt zich  al tijdens de sterke opener Never Heart Over Mind.  Vervolgens zorgen de heren voor de broodnodige afwisseling met wonderschone pedaalsteel klanken (Black Horse), ingetogen altcountry (Winterheart)  en rauwe rock (Here We Are)

Aan de basis voor het nieuwe album staan Ad Opstals (zang, gitaar), Frans Haarmeijer (gitaar, mandoline), Edwin Paanakker (basgitaar, cello, gitaar) en drummer Martin de Ruijter.  Sleepwater heeft ook zo zijn vaste hulptroepen in de opnamestudio. Het kwartet werd bijgestaan door Peer Desmense (pedaalsteel), Gilles Fontanel (gitaar), Fred van Gennip (keyboard) Hilde Rockx en Wil Opstals (achtergrond vocalen) en zangeres Enny Lacet.  De eigen liedjes klinken op “Here We Are, Where Are We” behoorlijk minder onderkoeld”, meer afwisselender, melodieuzer en afgeronder dan voorheen. Gebleven is de creativiteit van Ad Opstals, die grotendeels verantwoordelijk was voor de composities.

Opvallend is het mooie You’re Gone, waarop gastvocaliste Enny Lacet de zang voor haar rekening neemt.  Bovendien laat de fraaie meerstemmigheid in nummers als Where Are We, River Man en het akoestisch ingekleurde To Blue diepe indruk achter. Net als de voorgaande albums van Sleepwater is het recente “Here We Are, Where Are We” in eigen beheer uitgebracht. Een album dat de aanschaf meer dan waard is. Te bestellen via de website van de band.

https://sleepwater.weebly.com/

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.