RSS

NIEUWSFLITS van Donderdag 27 september

Onder de naam Dusty Stray opereert de Amerikaanse zanger Jonathan Brown al jaren in ons kikkerlandje.  Zijn muziek is geworteld in ietwat luchtige folk- en singer-songwritertraditie. Het vierde album “Great Waters” van Dusty Stray verschijnt op 12 oktober. Wederom onder productionele leiding van Kramer, die ooit platen opnam met Galaxie 500, Daniel Johnston en Low. You Couldn’t Wait Too See Me Cry is de voorloper hierop.

29-09: Scheveningen, 200 by the Sea Festival
29-09: Baexem, Kasteel Baezem
11-10: Utrecht, ZIMIHC
13-10: Baarn, Mi Casa Su Casa
14-10: Amsterdam, Concerto
16-10: Amsterdam, De Roode Bioscoop
18-10: Assen, Podium De Witte Bal
27-10: Sittard, Podium ‘t Gruizenkerkje & CamielMusic
08-11: Amsterdam, Sexyland
10-11: Utrecht, Le Mini Who Festival
27-11: Amsterdam, De Nieuwe Anita

 

The Yearlings waren aan het begin van deze eeuw het vlaggenschip van de Nederlandse americana. De Utrechtse band maakte twee zeer goed ontvangen albums, maar besloot in 2006 het bijltje erbij neer te gooien. Twaalf jaar later is de band terug met de nieuwe single Evelene (you’ve got to know it), een aanstekelijke popdeun van het type gitaarpop-meets-americana. Afkomstig van het album “Skywriting”, dat op 16 november wordt uitgebracht. Olaf Koeneman: “We hebben gedaan waar we als band goed in zijn. Toegankelijke americanapop maken. Uptempo en meerstemmig, maar met een melancholisch randje”.

Bart Dietvorst uit Delft verloor vijf jaar geleden zijn dochtertje Mara aan neuroblastoom kinderkanker. De ex-Goesenaar maakte met zijn band Broken Sun het album Life & Death. Een eerbetoon aan Mara, maar ook een manier om aandacht te vragen voor het belang van onderzoek naar deze ziekte. De opvolger “On” verschijnt op 6 oktober. Een album met een op het eerste oog eenvoudige titel. Toepasselijk, ook. In beide betekenissen: Broken Sun staat ‘aan’ en gaat ‘verder’. Iets wat we waarschijnlijk allemaal herkennen. ‘Uit’ staan en ‘stoppen’ zijn geen opties. We moeten en willen door in dit leven. De acht nummers op het nieuwe album zijn geschreven door gitarist Dietvorst en Derrick van Schie, die deze keer de vocalen voor zijn rekening neemt.

 

Op 8 en 9 oktober komt de Amerikaanse gitaarlegende Ry Cooder naar Nederland voor twee optredens in de Amsterdamse Carré.  De concerten gaan gepaard met zijn nieuwe album The Prodigal Son, dat eerder dit jaar verscheen. De singles Shrinking Man en The Prodigal Son kwamen afgelopen maanden al uit. Het album, zijn eerste sinds zes jaar, bevat typische Cooder-originelen, interpretaties van muziek van Johnson, Blind Roosevelt Graves, the Stanley Brothers en andere klassiekers.

Als filmmaker is Daan van den Berg bezig met een team een korte muziekfilm te maken over de Amerikaanse artiest David Olney, die al jaren naar ons land komt en hier een trouwe aanhang heeft. David is natuurlijk echt een muziekauteur. Van den Berg is daarom erg geïnteresseerd wat hij te vertellen heeft over Nederland. ‘We gaan volgende maand al draaien en ik wil hem filmen bij diverse concerten in Nederland. Daar hangt altijd een bijzondere sfeer en er gebeurt echt iets tussen publiek en artiest’. Maar David is natuurlijk ook een rocker die zijn publiek tussen de intiemere ballades in beweging brengt of indruk maakt met rauwe blues.

De intentie is om de film straks in te sturen naar diverse (film)festivals die hierbij passen, maar hij komt natuurlijk ook gewoon vrij op internet. ‘Dit is tenslotte een verhaal dat we graag willen delen en ik denk dat americana muziek an sich best wat meer aandacht kan gebruiken bij een publiek, vertelt Daan verder. Hij is momenteel bezig met de financiering van het project. Het gaat niet om enorme bedragen, maar er is geld nodig, om alvast te kunnen draaien. Via www.olneydoc.nl kunt u een steentje bijdragen.


Comments are closed.