RSS

CONCERT VERSLAG: Ry Cooder in Carré

Op de tickets voor het optreden van Ry Cooder in Carré staat groots vermeld: Ry Cooder featuring The Hamiltones. Ry Cooder is bij elke muziekliefhebber bekend. Dit is voor The Hamiltones niet het geval. Een beetje zoekwerk biedt uitkomst. The Hamiltones is een zangtrio, dat lijkt weggelopen te zijn bij hiphopband The Roots, maar zich net zo goed thuis voelt bij de blues en gospel.

Dat laatste is de reden waarom deze heren bij Ry Cooder op het podium staan. De gitarist is een man met vele gezichten. De ene muziekliefhebber kent hem vanwege het fantastische slidegitaar op diverse albums van de Rolling Stones. De ander als producer van de Buena Vista Social Club en weer een ander van de meer dan prima solo albums, waarbij de gospel van cd Bop Till You Drop erg succesvol was. Zoonlief Joachim Cooder schetst als voorprogramma weer een ander beeld van de inmiddels 72 jarige gitarist. Hij vertelt over de man als groot liefhebber van de protest- en folkmuziek en hoe de banjo thuis altijd klonk. Het was ook zoon Joachim die Ry na enkele politieke albums weer op het spoor van de gospel plaatste. Het dit jaar verschenen, prachtige The Prodigal Son is het resultaat.

Het zijn allemaal beelden, die de 71-jarige Amerikaanse muzikant vanavond laat samenkomen met The Hamiltones als vocale ondersteuning voor het snufje gospel. De avond wordt geopend met de blues. Saxofonist Sam Gendel speelt een dreigende toon. Cooder vult aan met zijn gitaarspel. Muziek die zo onder een mooie western geplaatst kan worden. De gospelteksten van ‘Nobody’s Fault But Mine’ bouwen de sfeer verder af. Voor het volgende nummer komen The Hamiltones en de rest van de band erbij voor een potje stevige rock ’n roll. Gendel pakt een grote baritonsaxofoon en stuwt met dit bakbeest het nummer gelijk naar het eerste hoogtepunt.

Daarna valt er niet meer te ontkomen aan de hoogtepunten. Van elk stukje Ry Cooder komt er een glimp voorbij met de gospel- en bluesmuziek als rode draad. Keer op keer weten The Hamiltones te verbazen met hun fraaie samenzang. Vooral als het in hoog tempo tegen het doorleefde geluid van Cooder ingaat, maar ook met zacht geneurie op de achtergrond. Ry Cooder maakt indruk als hij terugkeert naar zijn grote liefde; het protestlied. Woody Guthrie’s ‘Vigilante Man’ wordt opgedragen aan de doodgeschoten tiener Trayvon Martin. Hij speelt het intiem en in de breekbaarheid raakt de tekst je nog meer. Tijdens ‘Jesus & Woody’ horen we een geestig verhaal van beide heren in de hemel.

(The Playhouse, Danbury CT)

Er is geen enkele sprake van breekbaarheid als de gehele band lekker swingt. Halverwege het optreden moet Cooder even aan de zuurstoffles. Afgaande op het enthousiasme en de energie die hij tentoonspreid zou je dat niet zeggen. Met een fantastische band en Cooders energieke gitaarspel geeft hij een concert om nooit te vergeten. Als afsluiter gaat de schijnwerper naar The Hamiltones tijdens het nummer I Can’t Win van The Invincibles met Ry’s jankende gitaarspel. Het is de funk van deze drie zangers, dat maakt dat iedereen bovenop de stoelen klimt. Wat een klasse!

www.podiuminfo.nl

(Karst Jaarsma)


Your Comment