RSS

(Recensie + Tourdata) American Aquarium – Things Change

Things Change

Ik weet niet wat het is geweest met de formatie American Aquarium uit North-Carolina. Alle voorgaande platen van de band pakten me niet en kon ik nauwelijks waarderen. Het klonk wat mij betreft als iets te geforceerde rock ‘n roll met gelijkenissen naar John Cougar en Bruce Springsteen. Ik moest dit gevoel opzij schuiven voordat het nieuwe schijfje van American Aquarium zijn weg vond naar mijn cd-speler. Is het die prominent aanwezige pedalsteel, de tranentrekkende vioolklanken of de zoveelste personeelswisseling in twaalf jaar?  De tweestemmige zang waarvoor afwisselend Jamie Lin Wilson en John Moreland aanschuiven of de geraffineerde productie van zanger en liedjesschrijver John Fullbright?

Feit blijft dat het met de tien zelfgeschreven en veelzijdige liedjes op het nieuwe album “Things Change” prima vertoeven is. Opgenomen in twee weken in Tulsa, Oklahoma markeert deze plaat een losse en speelse benadering.  De inmiddels afgekickte Barham die in zijn carrière al bijna net zo veel bandleden als drank en drugs heeft gebruikt – wordt op “Things Change” begeleid door Shane Boeker (gitaar), Joey Bybee (drums), Ben Hussey (basgitaar) en Adam Kurtz (pedal steel gitaar).

Direct bij de eerste luisterbeurt viel ik als een blok voor het opvallend gevarieerde album en de lichte sleet op BJ Barhams stembanden. Het zevende wapenfeit van American Aquarium opent met technisch en harmonieus spierballenvertoon in het eerste kwartier met nummers als The World On Fire, Crooked + Straight en Tough Folks. Gevolgd door een koers van zalvende melancholie (When We Were Younger Man, Shadows of You, Till The Final Curtain Falls) en toegankelijke countryfolk en americana (One Day At The Time, Work Conquers All).

02-11: Vlaardingen, Kroepoekfabriek
03-11: Groningen, Take Roots
04-11: Heerlen, De Nieuwe Nor

www.americanaquarium.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment