RSS

Concert Verslag: Gavin James in Afas Live

Zanger en liedjesschrijver Gavin James is inmiddels onderdeel van het establishment. De zanger won verschillende prijzen. Zijn muziek scoort goed in de combinatie van singer-songwriter nummers die in het verlengde liggen van Passenger en een steviger bandgeluid voor meezingers uit het straatje van Coldplay. Vorig jaar verscheen zijn tweede album (Only Ticket Home). In tegenstelling tot alle tranentrekkende liedjes van de eerste volwaardige studioplaat Bitter Pill uit 2015, sijpelt er een tegenwoordig een luchtiger toon door in de muziek. Op zaterdagavond staat Gavin James in de AFAS Live.

Vanaf de opening hoor je de ontwikkeling, die de Ier de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. De avond start met de prachtige tranentrekker Till The Sun Comes Up. Gavin James speelt hem voor op de loopbrug en middenin de zaal. De begeleidingsband die hierna invalt zorgt voor boordevol energie in de zaal. Recenter materiaal, zoals Hearts On Fire, wordt gekenmerkt door invloeden van de hedendaagse popmuziek. Een beetje folk, stevig drumwerk en een makkelijk, meezingbaar refrein. Het resultaat is een aanstekelijke uitwerking.

De kleine bandbezetting staat hem daarbij goed ter dienst. Er staat een drummer, gitarist, pianist en bassist op het podium. Met name de pianist zorgt voor mooie invulling in de liedjes. Regelmatig hoor je een pianoritme door de muziek heengaan dat de nummers een extra swing geeft. In ‘Bitter Pill’ komt dat krachtig samen met harde drums en sterke soulstem van Gavin James.

Toch zijn het de nummers van de debuutplaat die de meeste indruk maken. Het zijn mooie liedjes die in kleine zetting het beste tot haar recht komen. Gavin James probeert vanavond te overtuigen als een artiest voor de grote zalen. Dit doet hij met alle ingrediënten die passen bij de huidige muziek. Toch ontbreekt het bij de muziek net aan dat beetje eigen invulling om het optreden onvergetelijk te maken. De refreinen zijn iets te gemakkelijk gevuld met voorspelbare meezingsessies en ook een akoestische sessie in het midden van de zaal weet niet te raken. Gavin James heeft een goede soulstem en een paar sterke liedjes, maar moet duidelijk nog zoeken naar wat hij nodig heeft om als singer-songwriter onderdeel van het mainstream establishment te blijven.

www.podiuminfo.nl

(Karst Jaarsma)


Your Comment