RSS

Venice – Jacaranda Street

Jacaranda Street

Je hebt zo van die bands, die wereldberoemd zijn in ons land. En waar ze zelfs in het thuisland amper van gehoord hebben. Venice is zo’n band, die vóór de eeuwwisseling opgepikt werd door Jan Douwe Kroeske voor opnames van zijn Twee Meter Sessies. Nederland kon niet meer om de vier Californische heren heen. Maar Venice ook niet meer om de immense trouwe aanhang.

Ze verkopen nog altijd met gemak grote zalen en theaters uit. Inmiddels hebben ze een speciale vriendschap en een innige band met het Nederlandse publiek opgebouwd. Maar ook met David Crosby. Die vertelde in 1994 in een interview met Steve Silbermann, dat hij het Californische gezelschap een van de beste vocale groepen vond in Amerika. Het heel mooi samenzingen en dat toont gelijk een van de gebreken aan.

Hoewel de razendknappe, harmonische samenzang tot in de puntjes verzorgd is en de afzonderlijke stemmen erg mooi zijn, zit er dit decennia, uitgezonderd de dubbelaar “What Summer Brings”, nauwelijks variatie in de composities. De bravoure van vroeger (Baby’s Calling, If I Were You, The Man You Think I Am, Always, One Quiet Day, Think Again, All My Life) lijkt meer en meer plaats te hebben gemaakt voor bedachtzaamheid en introspectie van de onverbeten perfectionisten. Niets mis mee, hoor. Het is alleen een andere manier van werken. Een herkenbaar concept.

Zo ook op het nieuwe album “Jacaranda Street”, dat wereldwijd op 12 april is verschenen. Hierop grossieren Kip, Mark, Michael en Pat Lennon wederom veelal in sfeervolle liedjes. Tot in de kleinste details geperfectioneerd. Het probleem is dat je hier tegen moet kunnen. Hoe goed bedoeld:  ik krijg er jeuk van en vond persoonlijk een uur durende harmonische rijkdom met dertien zelfgeschreven nummers een te lange zit.

MAAR, dit zijn de woorden van een zeurende recensent. Hecht daar absoluut geen waarde aan als je een liefhebber bent van met heel veel liefde gemaakte verantwoorde, geraffineerde en ontroerende muziek voor de late avond. Dan moet je vooral niet twijfelen over de aanschaf van “Jacaranda Street”.

13-06: Groningen, Oosterpoort
14-06: Valkenburg, Openluchttheater
15-06: Amstelveen, Amsterdamse Bostheater

www.venicetheband.com

(Johan Schoenmakers)

 

 

 


Your Comment