RSS

Drive-By Truckers – The Unraveling

The Unraveling

Op 3 mei is het achttien jaar geleden dat ik in de Zoetermeerse Boerderij voor het eerst kennismaakte met de geluidsmuur van de Drive-By Truckers. Niet voordat ik thuis via de eerste wereldwijd gebruikte peer-to-peer muziekservice Napster een aantal liedjes van hun dubbelaar Southern Rock Opera had gedownload. Een eerbetoon aan Lynyrd Skynyrd en Neil Young en voor mij nog altijd het hoogtepunt van de band. Voor anderhalve man en een paardekop gaven Patterson Hood (zang, gitaar), Mike Cooley (zang, gitaar) Brad EZB Morgan (drums), bassist Earl Hicks en indertijd verse kracht Jason Isbell op gitaar een enerverend en spetterend optreden waar de vonken vanaf vlogen.

Anno 2020 heeft er in de band uit Athens, Georgia meermalen personeelswisselingen plaatsgevonden. Van de oude bezetting zijn naast de drummer, de twee zingende en gitaarspelende kopmannen overgebleven, aangevuld met multi-instrumentalist Jay Gonzalez (2008) en bassist Mike Patton (2012). Op het onlangs uitgebrachte “The Unraveling” schuwt het schrijversduo de luchtige onderwerpen en worden net als op het 3,5 jaar geleden verschenen “American Band” de maatschappelijke kwesties aan de kaak gesteld.

In vergelijking met de tijd waar de Jack Daniels whiskey fles domineerde op het podium, klinkt de Drive-By Truckers minder slordig en rauw. En ook de geluidsmuur is minder waarneembaar op het verse wapenfeit van de band.  Met een aantal hoekige liedjes van Hoods’ hand waaronder het hoogtepunt Awaiting Resurrection en slechts twee met een prettig, melodieus rockkarakter van Cooley was “American Band” met bijna evenredig geschreven composities, duidelijk meer in balans.

01-06: Raalte, Ribs & Blues festival
07-06: Amsterdam, Paradiso

www.drivebytruckers.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment