RSS

Douglas Dare – MILKTEETH

Milkteeth

Weer een plaatje waarvan er alsmaar geen stukje verscheen. Allereerst was daar de verwarring.  Tot vlak voor het schrijven van dit stuk was ik namelijk in de veronderstelling dat ik te maken had met de artiest MILKTEETH. Grappige naam dacht ik nog, maar waarom noem je je melkgebit? Met hoofdletters komt je deze naam tegen op de achterkant van de hoes. De kleine lettertjes (Daar heb je ze weer….die verdomde kleine lettertjes) verraden dat ik te maken heb met een album van Douglas Dare.

Door de hoes dacht ik – vraag mij niet waarom – bovendien te maken te hebben met glamrock achtige muziek.  Nou ben ik daar niet vies van, maar ik heb er niet altijd zin in. Als ik mijn loep erbij pak ontdek ik de naam van het label: Erased Tapes. En dan wordt het toch nog heel interessant. Want dit label heeft een voortrekkers rol in het presenteren van fraaie, verstilde pianomuziek met een neoklassiek karakter.

Uit het Britse Dorset komt de dertig jarige zanger en pianist Douglas Dare. MILKTEETH is een album met een minimaal en introspectief karakter vol met mooie, lieflijke, intieme en uitgeklede luisterliedjes. Hij laat zijn composities voor zich spreken, vaak is er verder niets meer voor nodig. Zang, pianospel en voor de broodnodige variatie, de introductie van zijn nieuwe speeltje – de autoharp – met hier en door een spaarzame toevoeging van een akoestische gitaar, percussie of blazers.

I Am Free verklaart Dare in het openingsnummer van zijn nieuwe plaat. Een eenvoudige, doch krachtige verklaring voor de onopgesmukte essentie van “MILKTEETH”. Maar ook een bevrijding om zijn persoonlijke verhalen en gevoelens te openbaren. Een wereld waar hij zijn innerlijke kind omarmt. De kwetsbaarheid, pijn en vreugde van het jong zijn.  Zijn jeugdherinneringen op het platteland van Dorset. De verloren onschuld.

https://www.erasedtapes.com/artist/douglas-dare

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment