RSS

Boek: David Mitchell – Utopia Avenue

bol.com | Utopia Avenue, David Mitchell | 9789029092968 | Boeken

De laatste maanden heb ik mijn stinkende best gedaan om de twee albums van de band Utopia Avenue via Discogs te bemachtigen. Het gaat om Paradise is the road to Paradise uit 1967 en Stuff of Life uit 1968. Helaas dat is niet gelukt en om maar snel een eind aan de zoektocht te maken; de beide albums zijn nooit gemaakt en de band heeft nooit bestaan. Dit alles en nog veel meer is ontsproten uit het creatieve brein van schrijver David Mitchell.

Utopia Avenue by David Mitchell review – a musical journey | David Mitchell  | The Guardian

Mitchell is onder meer auteur van Wolkenatlas en De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet. Hij is een van de grootste schrijvers van dit moment. In zijn laatste roman (647 blz.) stort de schrijver zich op de opkomende, bloeiende muziekscene in London en in Amerika eind jaren zestig. De hoofdpersonen zijn vier jonge muzikanten, Elf, Dean, Jasper en Griff. Zij vormen de fictieve groep Utopia Avenue. Levon Frankland is hun manager. Utopia Avenue start zoals ieder bandje start. Met een krakkemikkig busje reizen ze door de UK van gig naar gig. Ze spelen voor halflege zalen; de apparatuur wordt gejat; tourbus heeft vaak pech en ze belanden meermalen in stevige knokpartijen. Maar dan beginnen hun kansen te keren. Een obscuur radiostation draait hun single en uiteindelijk staan ze te playbacken in Top of the Pops. Er volgt een eerste platencontractje en hop ze staan in Paradiso Amsterdam!

Het lijkt allemaal enigszins clichématig, maar dat is schijn. Mitchell beschrijft de tijdgeest in virtuoze proza. Daarnaast geeft hij echt inhoud en karakter aan de muzikanten. De sensuele folky Elf, tough guy Dean, de raadselachtige, nerdy Jasper en de grofgebekte Griff. Gedurende het gehele boek reis je met hun mee en het is nogal een emotionele achtbaan waarin zij terechtkomen. 

Het knappe van de reconstructie van de sixties is dat de sfeer zeer authentiek aanvoelt. Ergens moet het zo geweest zijn. De vier komen in New York in contact met Leonard Cohen en Janis Joplin. In L.A. met David Crosby, Joni Mitchell en de Laurel Canyonscene, in San Francisco met Jerry Garcia. Zo kunnen we nog wel even doorgaan met grote namen uit de muziekgeschiedenis. Het is nergens over de top of gaat gierend uit de bocht. Of het nu Bowie, Lennon of Jimi Hendrix is, het gaat soms automatisch over van fictie naar non-fictie. 

De bandleden vechten ondertussen tegen hun eigen demonen, verslavingen en andere tegenslagen. Uiteindelijk …….nee hier stop ik met de recensie. Utopia Avenue is het waard om gelezen te worden. Als je toch op bladzijde 647 bent aangekomen wil je maar een ding…..heel snel die albums bestellen!!

(Michael Struis)


Your Comment