RSS

Shawn Pittman – Stompin’ Solo

Stompin' Solo

Toen MTV 32 jaar geleden begon met de serie Unplugged-concerten, was dat iets heel nieuws. Na het gigantische succes dat Eric Clapton daarmee ten deel viel was het hek van de dam en bracht bijna iedereen een akoestische plaat uit. De Texaanse zanger en multi-instrumentalist Shawn Pittman zit inmiddels zo’n 28 jaar in de muziek. Reden om ‘terug naar de basis’ te gaan, moet hij gedacht hebben. Naar het gevoel van vroeger – het begin van de twintigste eeuw met de door hem bewonderde en invloedrijke muzikanten onder wie lightnin’ Hopkins, Mance Lipscomb, JB Lenoir en Frankie Lee Sims.

Waar de 46-jarige Amerikaan op zijn achterliggende platen de blues tot leven brengt met zijn ietwat rauwe strot en zijn krachtig, effectief spel op de elektrische gitaar presenteert hij zich op het akoestische Stompin’ Solo meer als een verhalenverteller. Persoonlijk kan je mij verzuipen in de akoestische blues die rauw en primitief klinkt in een uiterst droge productie. Van die gevoels- en voetstampende muziek in de puurste vorm. Geluidtechnisch aangenaam gebrekkig zodat je het beeld krijgt van de zanger met zijn gitaar op het Amerikaanse platteland of de uitgestrekte katoenvelden.

Als je net als ik beetje een zeurpiet bent, dan val je over de nodige gebruikte kunstmatige echo op het album Stompin’ Solo, dat Pittman opnam in de Teegarden Studio te Tulsa, Oklahoma. Op diverse nummers waan je je dan eerder in een drooggelegde waterput dan in het diepe Zuiden van Amerika. Heb je daar geen problemen mee dan heb je hier een plaat te pakken om van te likkebaarden.

www.shawnpittman.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment