RSS

Suuns – The Witness

SUUNS - The Witness (): Te ingetogen kan ook

Leuk hoor, stukjes schrijven en geregeld een goed gevulde envelop in je brievenbus vinden met veel luisterwerk. Met de nadruk op WERK. Want tja, als daar een album tussenzit van een band waar jij weinig affiniteit mee heb….Het riekt naar gemakzucht als ik het plaatje ter zijde schuif. Dan moet de creatieve geest maar overuren gaan draaien en de streamingdiensten bezocht worden om het achterliggende materiaal tot je nemen.

Als je er even voor gaat zitten en niet als een of andere Wikipedia wat informatie oplepelt in je stukje dan hoor je vanzelf de progressie wat dit Canadese bandje uit Montreal heeft doorgemaakt. En daarmee kan je de muziekliefhebber of de geïnteresseerde lezer van dienst zijn.

“The Witness” markeert het vijfde volwaardige album van SUUNS en hun debuut op Joyful Noise Recordings. De indrukwekkende, ongrijpbare geluidsmuur vol overstuurde en onstuimige gitaar en keyboardterreur en loeiharde beats, heeft plaats gemaakt voor subtiel gemixte en meer gestroomlijnde electro klanken en gefragmenteerde stukjes klanklandschappen. Gebleven is het kenmerkende stemgeluid van zanger Ben Shernie en het verrassend eigentijdse karakter van de band, die inmiddels gereduceerd is tot een trio.

Muziek waarvoor veel geduld nodig is. Maar daarna een interessante luisterervaring oplevert. “The Witness” klinkt als een uniek en episch geheel, waarvan de acht nummers als een samenhangende compositie is gesmeed. Een benadering, waar schaarste en ruimte tussen de noten net zo belangrijk zijn als de noten zelf. Het is een aanpak die meer te maken heeft met jazz en improvisatie.

Muziek met meerder lagen, nog meer dan een hele grote ui. Hoe meer je ervan afschilt, des te meer zal je ontdekken. “The Witness” is dan ook het meest ingenieuze, uitgeklede en aangrijpende werk van de band tot nu toe. Zeg maar: The Flaming Lips, Radiohead en Pink Floyd. Als een nummer van The Witness op een afspeellijst verschijnt, zal de sfeer zeker veranderen. En dat is niet slecht. Het zal de aandacht van de luisteraars trekken.

www.suuns.net

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment