RSS

Jozef Van Wissem – Nosferatu (The Call Of The Deathbird)

Op 31 oktober werd massaal het feest van Halloween gevierd. De engste traditie van het jaar. Een Keltische overlevering van duizenden jaren geleden, waarbij de dolende zielen op die dag de levenden de stuipen op het lijf zouden jagen. Dit jaar markeert de honderdste verjaardag van de ‘stomme’ horrofilm Nosferatu. Gebaseerd op de roman Dracula vana de Ierse schrijver Bram Stroker. De remake van Werner Herzog uit 1979 met Klaus Kinski als Graaf Dracula liet bij mij de grootste indruk achter en staat nog vers in mijn geheugen. Of zou het komen doordat de film deels in het centrum van mijn geboorteplaats (Delft) is vastgelegd?

Muziek is een onderdeel van Nosferatu, waarvoor de zeer gewaardeerde luitspeler Jozef van Wissen de opdracht kreeg een partituur te componeren voor het gerestaureerde orgineel uit 1922. Nadat hij de filmvertoning in onder meer Rotterdam en het Poolse Warsaw begeleidde met zijn in vijf acts onderverdeelde stuk (zie de hoesfoto) verscheen onlangs de soundtrack ……hoe kan het ook anders …op de dag van Halloween.

Die stilte en intensiteit van zijn niet alledaagse Renaissance instrument klinkt bijna dreigener dan de bizarre death metal van zijn twaalf snarige elektrische gitaar. Samen met de door hem elektronisch gemanipuleerde, natuurlijke geluiden van alledaagse vogels, die inmiddels uit het straatbeeld zijn verdwenen weet Van Wissem gedurende het album te zorgen voor een interessante en grensverleggende spanningsboog.

23-12: Rotterdam, ARMINIUSKERK

www.jozefvanwissem.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment