RSS

Kenny Roby – Kenny Roby

Is er volgens ons voldoende aandacht op radio, tv en/of op het wereldwijde net, dan zijn wij wat minder snel te porren om iets te schrijven. Want wij maken ons keihard voor de muzikanten, die ver onder de radar en ondergewaardeerd blijven. Die zwoegen tot ze erbij neervallen, prachtige platen maken maar nauwelijks gehoor vinden. Het gelijknamige Kenny Roby van de Noord-Amerikaanse singer-songwriter en bandleider van de 6 String Drag is dan ook een schot in de roos. Zo mooi dat ie volgens ons niet in een jaarlijstje van de americana liefhebber mag ontbreken.

Roby’s nieuwe solo plaat (zijn zevende inmiddels) klinkt over het algemeen akoestisch, bescheiden en vriendelijk vol weemoed. Hij weet je met zijn aangename, donkerbruin en ontspannen stemgeluid flink te raken. En dat op een intieme wijze, alsof hij de luisteraar iets vertelt wat ze al weten met een schouderklopje en een goedkeurende glimlach.

Toch vervalt Roby niet in melancholie, alleen maar om in wanhoop te blijven hangen.¬†Op nummers als New Day, Ain’t Your Baby No More en I Don’t Believe in Magic roept hij gevoelens op die zowel ontroerend als teder zijn. Met dank aan de prettig gereserveerde toonaard, die onmiddellijk aangrijpt en je stilletjes meesleept. Alsof Randy Newman in je oor fluistert (God-Sized Hole).

Bijgestaan door onder meer gitarist en toetsenist Daniel Littleton, bassist Jeff Hill, drummer Tony Leone en vocale gastbijdragen van Amy Helm en Dori Freeman. En niet te vergeten John Sebastians mondharmonica spel op een aantal nummers, waaronder, ironisch genoeg, I Don’t Believe It’s Magic. Waarvan sommigen vermoeden dat het nummer een antwoord is op de Lovin Spoonful klassieker Do You Believe It’s Magic.

www.kennyroby.net

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.