RSS

Lisa O’Neill – All Of This Is Chance

Net toen de lockdown toesloeg, tekende de Ierse Lisa O’Neill een nieuwe albumdeal met Rough Trade en werkte ze aan materiaal dat recentelijk onder de naam All Of This Is Chance is uitgebracht. Iemand met een uniek folkgeluid, sterke composities en een onderscheidend stemgeluid met een hoog intensiteitsniveau, waarmee zij een duister en een angstaanjagend fragiel sfeertje creëert. Zeg maar, Edith Piaff uit de Ierse grensstreken.

Haar vermogen om in een lied te kruipen om het verhaal ervan naar voren te brengen lijkt grenzeloos. Soms letterlijk breekbaar en ijzingwekkend met een ontzaglijke impact, waarbij ik bijna mijn zakdoek tevoorschijn tovert.. Geholpen door haar eigen gitaarspel en die van een aantal muzikanten. die op effectieve wijze, diverse subtiele tinten presenteren.

All Of This Is Chance, inmiddels O’Neills vijfde plaat, opent met woorden uit het gedicht The Great Hunger uit 1942 van Patrick Kavanagh. Geïnspireerd hierdoor lijkt zij niet alleen vragen te stellen over leven en dood, maar ook over zichzelf, haar opvoeding, haar relaties en de wereld om haar heen. Eigen liedjes met het gevoel van oude volksliedjes, die zij uit de vergetelheid heeft geplukt. Hoe vaker je luistert, des te meer worden hun geheimen en schoonheden prijsgegeven. Net als de paardebloemzaden, die zich verzamelen rond de maan op de hoes van het album.

www.lisaoneill.ie

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment