RSS

King Tuff – Smalltown Stardust

Je zal je net als ik, afvragen wie King Tuff is. Het alter ego van de ergens in de twintigste eeuw geboren (exacte datum is onbekend) veelzijdige muzikant Kyle Thomas. Ik heb er wel bewondering voor mensen die platen maken waar nauwelijks droog brood mee te verdienen is. Van freakfolk op zijn ware culthit en solodebuut (Was Dead) uit 2006 tot aan gruizige en vuige opvolgers als zijn naamloze tweede plaat en Black Moon Spell. Muziek die je met een korreltje zout moet nemen.

Het onlangs verschenen Smalltown Stardust is een aangename kennismaking met iemand die een forse stap voorwaarts neemt met een weelderig gearrangeerd, melodieus en aangenaam beluisterbaar klinkende plaat. Al zette de hoesfoto van de muzikant in de rol van druïde of kluizenaar mij aanvankelijk op het verkeerde been. Alsof Gandalf zich met een pond paddo’s en zijn Gibson in het bos vermaakt.

Smalltown Stardust is een soort van eerbetoon aan Brattleboro in de Amerikaanse staat Vermont, waar Thomas is opgegroeid. Vriendelijk, zoet, ontspannen en aanstekelijk met een psychedelisch jaren zestig geluid, dat soms dicht in de buurt komt van Beck en uiteraard The Beatles, waarvan hij groot fanaat is.

www.kingtuffworld.net

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment