RSS

Unknown Mortal Orchestra – V

Eigenzinnig is eigenlijk nog een flink understatement voor het levenswerk van Unknown Mortal Orchestra, waarvan Ruban Nielson het creatieve brein is. Het do-it-yourself karakter en het soms doelbewust amateuristische geluid staan vooralsnog hoog in het vaandel.

V is UMO’s nieuwe wapenfeit, die Nielson samen met zijn vader, broer en bandgenoot Jacob Portrait in Palm Springs opnam. In mijn ogen de meest evenwichtige en luchtige uit hun repertoire vol invloeden van Frank Zappa, Prince, Steely Dan. Funky, psychedelische rock met een flinke scheut Hawaainse klanken (I Killed Captain Cook). Het is soms lastig om de vinger op de juiste plek te leggen.

Met een speelduur van een uur is V de langste van UMO tot nu. Een plaat, die net als de voorganger “Sex & Food” wordt overschaduwd door zwaarbevochten levenslessen. Muzikaal een samensmelting van hun eerdere uitgaves, waarvan grote delen instrumentaal zijn. Zonovergoten klanken met een scheut duisternis (That Life). Een triomf van de samenhang, die smeekt op talrijke luisterbeurten.

09/11-06- Hilvarenbeek, Best Kept Secret

www.unknownmortalorchestra.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.