RSS

Lucinda Williams – Stories From A Rock ‘n Roll Heart

Zoals de regelmatig terugkerende lezer van ons weet, geven wij de gevestigde orde geen of nauwelijks aandacht. En helemaal niet als nieuw werk niet via een streamingdienst als spotify is te beluisteren. Net als vroeger aan de toonbank van de platenwinkel moet de mogelijkheid geboden worden voor een luistermoment. Maar ja, als Stories From A Rock ‘n Roll Heart van Lucinda Williams in je brievenbus ligt kan je er niet meer omheen. Je moet mensen wel te vriend houden.

34 jaar geleden is het alweer dat ik Lucinda Williams┬┤ derde studio album hoort in de Haagse platenwinkel Plato en onmiddellijk aanschaft. Hier blijft het ook bij, ik verloor haar gewoonweg vrij snel uit het oog (en het hart). Een recent ontvangen pakketje met vijf promo’s waaronder haar meest recente wapenfeit deed wonderen. Een bewijs van haar vastberadenheid dat zij na een slopende beroerte het touren heeft hervat en dit nieuwe album met een aantal toegewijde muzikanten heeft gemaakt.

Daarom vereiste Stories From A Rock ‘n roll Heart een andere aanpak dan dat ze eerder gewend was. En werkt zij voor het songmateriaal samen met haar echtgenoot Tom Overby en zanger Jesse Malin. En voegen de vocale bijdragen van Bruce Springsteen, Patti Scialfa, Buddy Miller, Margo Price en Tommy Stinson een extra dimensie toe aan het geheel. “Ik ben aan het herstellen. Het is een langzaam proces, maar ik kom er wel”, zegt ze tegen Entertainment Weekly.

Vocaal misschien wel kwetsbaarder dan ooit en door de verminderde motoriek momenteel niet in staat gitaar te spelen barst deze plaat van de door Tom Petty en Bruce Springsteen ge├»nspireerde rock ‘n roll bravoure. Opzwepend, gruizig maar vooral onweerstaanbaar voelt Stories From A Rock ‘n Roll Heart als een viering van het leven. Een sympathiek portret dat bevestigt dat Lucinda Williams een van de grootste levende songwriters is.

www.lucindawilliams.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.