RSS

Anna B Savage –  in|FLUX

Wat, als de wieg van Anna als het ware niet in de Royal Albert Hall had gestaan? Wat wil je ook met klassiek geschoolde zingende ouders/? Vanaf haar jeugd werd haar verjaardag gevierd met een optreden van haar pa en ma tijdens de Bach Proms. Al die ingrediënten, een diep en ietwat lijzig stemgeluid en theatraal gebracht materiaal, is aanwezig in haar muziek.

Na een veelbelovend en onverwacht succesvolle ep uit 2015 met intrigerende liedtitels (I, II, III en IV) verdween de londense zangeres Anna B. Savage voor geruime tijd uit de schijnwerpers. Het overrompelde haar. Ze worstelde met een bedriegerssyndroom, waarbij zij haar succes toeschreef aan allerlei oorzaken, maar niet aan eigen kunnen.

Op het nummer Dead Pursuits van haar volwaardige eersteling uit 2021 lijkt ze uit het te leggen (Three years and still worried it’s a mediocre album…Is anyone listening? I can’t do it). En wanneer Savage op Corncrakes zingt: ‘Ik weet niet of dit echt is / ik voel de dingen niet zo goed als vroeger’, is de toon gezet voor een pijnlijk en eerlijk verslag van ontdekking en onzekerheid. Zij liet niets aan de verbeelding over. Het getuigt van moed om dit op krachtige en kwetsbare wijze over te brengen. Het snijdt de luisteraar tot op het bot. Een plaat die vol stond met expressieve nummers met de kracht die we kennen van Anna Calvi, PJ Harvey en Sinead O’ Connor. Altijd grenzend aan een pijnlijke intensiteit.

Over een stem beschikken die zo rijk en boeiend is als die van Anna B Savage, is één ding, maar weten hoe ze haar fascinerend instrument moet inzetten, is waar ze in uitblinkt. Je houd ervan of het irriteert je mateloos. Zo ook op de opvolger van A Common Turn, die in april van dit jaar werd uitgebracht. in|FLUX is geworteld in diepe lagen van romantiek en folkmuziek. Adembenemend en soms over de top met haar gedragen gitaarspel, strijkers en blazers en een scheutje electronica. De angsten en onzekerheden van A Common Turn zijn nog lang niet verdwenen, maar Savage lijkt de grillige aard van de wereld nu wel te accepteren. If this is all that there is / I think I’m gonna be fine…” mijmert zij in het afsluitende The Orange.

www.annabsavage.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.