RSS

Guy Clark – Somedays The Song Writes You

guyclarkhoes

Wanneer je iemand als Sam Baker uitsluitend zou beroordelen op basis van zijn zangtechnische kwaliteiten, en je niet de moeite neemt je verder te verdiepen in zijn muziek dan heb je wat mij betreft weinig inlevingsvermogen in dit genre. Iets vergelijkaars geldt voor Guy Clark, gezien de beperkte diversiteit die hij aanbrengt in zijn oeuvre zal een oppervlakkige luisteraar hem snel tekort doen. Als je als muziekliefhebber nu nog niet begrepen hebt waarvoor Guy Clark staat, dan heb je er bar weinig van begrepen. Zelf voel ik me nietig bij het luisteren van zijn muziek. Wat kan hij met Somedays The Song Writes You nog aanvullen, de man’s indrukwekkend achterliggende carrière zou toch eigenlijk al voldoende moeten spreken?

guyclark2Een aantal jaren geleden heb ik deze fors gebouwde kerel gezien tijdens een Blue Highways editie, overduidelijk niet iemand die zich aan de kant laat zetten. De laatste jaren zou zijn gezondheid zijn afgenomen, en je hoort inderdaad het breekbare terug in deze songs, maar anderzijds hoor je ook een strijdbare songsmid. Ongetwijfeld vraagt het leven van een artiest (en de drank) uiteindelijk zijn tol, en bovendien, hij wordt er tenslotte niet jonger op. Guy Clark bouwt vakkundig gitaren, maar laat zich ook als componist graag beoordelen als een vakman. Clark laat zijn songs rijpen, hij werkt aan ze, schaaft ze bij, past ze aan, totdat de meester eindelijk de juiste vorm heeft gevonden.

 

 

Het is alweer 3 jaar geleden dat Workbench Songs verscheen, en eerlijk gezegd zat ik alweer reikhalzend uit te kijken naar nieuw werk van deze mentor van zowel Steven Earle als Rodney Crowell, en persoonlijke vriend van Townes van Zandt. Terwijl een aantal van zijn naaste collega’s sneuvelen in voorspelbaarheid, weet Guy Clark zijn werkstijl op een idioot niveau te houden. Zijn range is weliswaar beperkt, maar de man blijft ontiegelijk fascineren. Hij heeft al veel memorabele albums afgeleverd, en Somedays The Song Writes You rangschikt zich wat mij betreft tussen de beste uit zijn oeuvre. De opgebouwde sfeer, zijn intense zang, het verhalende karakter, en het briljante getokkel op de diverse aanwezige snaarinstrumenten zijn als vanouds aanwezig op deze al bij voorbaat klassiek klinkende nieuwe CD van muzieklegende Guy Clark.

http://www.guyclark.com
http://www.myspace.com/guyclarkofficial

 
(Rein van den Berg)


Your Comment