RSS

Dawn Kinnard – Wrong Side Of The Dream

Een van de mooiste emoties in een mensenleven is verwondering. Vooral omdat verwondering veelvuldig leidt tot opwinding. En opwinding doet niet alleen het bloed harder door je aderen stromen, het zorgt ook nog eens voor een extra toevloed van zuurstof naar je hersenen waardoor je, zij het soms maar héél even, het gevoel hebt dat je regelrecht in contact staat met de hemel.

Verwondering vind ik vooral terug in muziek die weerbarstig en eigengereid is. Die wars is van tendensen, stromingen en hypes. Die zich niets gelegen laat aan de wens van de grootste gemene deler. Zoals dat het geval is met de ketelmuziek van Tom Waits, de organische ‘jazzfolk’ van John Martyn, de weemoed van Joan As A Policewoman of de donkere melancholie van Jesse Sykes.

Wrong Side Of The Dream, de tweede cd van Dawn Kinnard, past perfect in dit hoogstaande rijtje. Naast de sfeer van een nachtcafé vlak voor sluitingstijd, net op het desolate moment tussen nacht en dag dat in Spanje madrugada heet, biedt dit prachtige album vooral verwondering en bewondering.

Dat gevoel ontstaat bijvoorbeeld door de sublieme manier waarop Kinnard Indescribably Blue van Elvis uitvoert en het nummer losjes laat aanleunen tegen One Of Us Cannot Be Wrong van peetvader Leonard Cohen. Of door heel diep in haar ziel te laten kijken in het variétéachtige Death Is A Shark, een song die niet alleen connotaties oproept met de al eerder vermelde Tom Waits, maar ook met een contemporaine band als de Dresden Dolls. Of de late night jazz van Dealer In The Dark, dat uit elke porie de spirit van John Martyn ademt. En door The Silence Is Not What It Seems, een filmisch duet met Ron Sexsmith.

Door mijn eigen onoplettendheid heb ik de debuut-cd van deze ongemeen avontuurlijke en talentrijke Amerikaans-Engelse muzikante gemist, een verzuim dat intussen twee jaar te laat is rechtgezet. Ik ben blij dat ik de schittering van Dawn Kinnard deze keer wél op tijd heb opgemerkt.

www.dawnkinnard.com

www.myspace.com/dawnkinnard


Your Comment