RSS

Love, Peace and Happiness in het Zoetermeerse Stadstheater

 


Op vrijdagavond 13 februari stond het Stadstheater te Zoetermeer geheel in het teken van ‘love, peace and happiness’. Woodstock The Story is een belevenis en een weergaloze show. Een schitterend eerbetoon  aan het op 15, 16 en 17 augustus 1969 gehouden roemruchte Woodstockfestival met een kleine half miljoen zielen tezamen in een weiland van boer Max Yasgur nabij Bethel, New York. Het meest vredelievende in harmonische sfeer verlopen concert. Toendertijd een unieke driedaagse muziekgebeurtenis zonder barrières en verboden, mede mogelijk gemaakt door de organisatorische inspanningen van  het creatieve genie Michael Lang.  ‘Woodstock was er niet voor de bands. Het was er voor de mensen, en de ideeën en de muziek die met hun leven verweven waren’ schrijft de geestelijke vader van het festival in zijn boek.

(Woodstock The Story – Cast)

Woodstock The Story is vooral een feest der herkenning en een pleziertje voor je zintuigen: Horen, zien en een herkenbare, sterke, zoetige geur ruiken. Een integere, eerlijke, respect- en liefdevolle theatermuziekvoorstelling met legendarische muziek van de artiesten en bands die optraden op het memorabele festival, gebracht door muzikanten, die, zo vertelt producent en muzikaal leider Matthijs van Noort ‘de passie voor het gedachtegoed achter deze muziekhappening in hun donder hebben’.

(Santana – Soul Sacrifice)

Een hippiecultuur op de bühne. Jong en oud, hippie en happy in de zaal. Het Woodstockfestival – zo is het niet meer en zo wordt het nooit meer. Zucht. Mijn god. Noem me gerust een sentimentele, ouwe lul. Ik krijg weer een brok in mijn keel. Ik was negen, heb het toen niet meegekregen, en aan mijn ouders is het compleet voorbijgegaan. Mijn vader en moeder kwamen niet uit het milieu om te freaken of te demonstreren en waren stapelgek op de Selvera’s (De Postkoets), Willy Alberti (Come Prima) en Pat Boone (Love Letters In The Sand).


(Muriel en Laurens / Janis Joplin & Chip Monk – Mercedez Benz)

‘By the time we got to Woodstock, we were half a million strong and everywhere there was song and celebration’ zingt het negenkoppig gezelschap luid en al klappend en trommelend dalen ze de trap af van het Zoetermeerse Stadstheater. Gedwee loopt iedereen achter de muzikanten de zaal in. Terwijl het Stadstheater volstroomt spreekt acteur en regisseur Laures ten Den in zijn rol van lichtman en spreekstalmeester Chip Monk ons luchtig toe over love, peace, vrije seks en ongegeneerd blowen: ‘This is the dawning of the age of Aquarius. harmony and understanding’.  Woodstock The Story is een energiek rockconcert met eerlijke emotie, humor en passie die je bij je kladden grijpt, onder je huid kruipt en niet meer los laat. Een intrigerende, muzikale 2,5 uur durende  tijdreis met prachtige beelden van het festival en mooie montagefilmpjes van de gigantische verkeerschaos, het uitzinnige publiek en de optredende artiesten.

(Mark van der Starre/Joe Cocker – Feelin’ Allright)


(Muriel te Loo/Janis Joplin – Piece Of The Heart)
Je wordt overmand door sterke gevoelens van nostalgie en weemoed tijdens Thomas Meeuwis’ vertolking van het legendarisch geworden nummer Freedom van Richie Havens.  De ene na de andere klassieker wordt vol overgave op het scherpst van de snede gespeeld door de fantastische cast. Boegbeeld deze avond is zanger Martin van der Starre. Indrukwekkend is hij in diens rol als Joe Cocker. Met een voor Joe overbekende kolegravers- en krachtig stemgeluid zet Van der Starre feilloos liedjes neer als Delta Lady, Feelin’ Alright en With a little Help From My Friends. Ondersteund met beelden van een nagenoeg leeg festivalveld en de gigantische chaos aan rommel die een klein half miljoen zielen heeft achtergelaten. Muriel te Loo’s dijk van een stemgeluid zorgt voor de vrouwelijke inbreng. De zaal zingt haar uitvoeringen van Jefferson Airplane’s Somebody to Love,  Janis Joplins’ Piece of the Heart en het zijdezachte We Shall Overcome van folkzangeres Joan Baez uit volle borst mee.

(David Afaerit/Jimi Hendrix – Star Spangled Banner)

David Afaeriat lijkt in trance op de gitaar tijdens zijn interpretatie van Star Spangled Banner – een heihard protest van Jimi Hendrix tegen Amerika. De aanwezigen steken de handen in de lucht bij I Shall Be Released en bij de haardvuurvertolkingen van Blackbird en Carry On wordt de ijzersterke Woodstock The Story cast innig omarmd door het Zoetermeerse publiek. Thomas Meeuwis gaat helemaal los en op zijn knieën tijdens een mini-set van nummers van The Who.

(The Who/Thomas Meeuwisz – Pinball Wizzard)

(Helplessly Hoping)

Het knuffelmoment van de avond is als Laurens ten Den en Muriel te Loo als commune hippies in die overbekende deken staan, begeleid door sfeerbeelden van het jonge stel Nick en Bobbi van de Woodstockfilmposter, de zee van mensen op een modderige grond en de vierstemmige versie van Helplessly Hoping. Des Woodstocks is de stroomuitval tijdens het nummer Who’ll Stop The Rain en het hierop gevolgde zang en dansfeestje op het podium met de cast en een klein deel van het aanwezige publiek. Het geeft een sterk gevoel van verbondenheid met de hippiegeneratie van toen. Love, Peace and Happiness.

(Country Joe/Mark van der Starre – Vietnam Song)

Tekst: Johan Schoenmakers

Foto’s: Tineke Beckers


Comments are closed.