RSS

Po’ Girl – Deer In The Night

deer
Het Canadese Po’ Girl is een ‘uit de hand gelopen’ staaltje huisvlijt van multi-instrumentalisten Trish Klein (Oh Susanna) en Allison Russell (Fear Of Drinking). Klein en Russell jamden sinds 2000 geregeld met elkaar en speelden met het idee om een groep te starten, maar door hun bezigheden met andere projecten werd dat idee pas in 2003 concreet.

Po’ Girl laat zich niet graag in één vakje stoppen. Op de drie voorgaande cd’s schakelden ze moeiteloos over van country naar blues of folk, en onderweg hielden ze ook geregeld even halt bij speakeasy jazz. Kortom, muzikale kortzichtigheid is aan deze groep niet besteed.

Hoewel de line-up van de groep intussen is veranderd (Trish Klein is er niet meer bij, Awna Teixeira, Benny Sidelinger en JJ Jones vervoegden de band), wordt de muzikale lijn doorgetrokken op hun nieuwe ‘Deer In The Night’. Ook nu krijgt de luisteraar een aantrekkelijke mix van verschillende muziekstijlen geserveerd, die wel altijd herkenbaar is als de unieke sound van Po’ Girl. Op het menu staan evengoed blaasinstrumenten als dobro’s of glockenspiel, en dat vaak in een onverwachte maar verrassende combinatie.

‘Deer In The Night’ klinkt bij een eerste beluistering lichtvoetig en soms zelfs dartel dankzij de prachtige samenzang en de fraaie instrumentatie, maar dat is enkel de oppervlakte. Daaronder herken je ingenieus opgebouwde songs met een opmerkelijke gelaagdheid. En de teksten zijn soms zo persoonlijk dat de openheid van Russell en Teixeira tegelijkertijd pijnlijk en ontroerend is. Het onbetwiste hoogtepunt van deze cd is voor mij ‘All my tears’, dat ik graag eens zou willen horen zingen door Emmylou Harris. Prachtige plaat! (Martin Overheul)


0 Comments Add Yours ↓

  1. Hugo #
    1

    Bij mijn weten heeft Trish Klein nooit bij Oh Susanna gezeten. Zij is wel bekend geworden als lid van de Be Good Tanyas.

  2. Martin #
    2

    Klopt, Hugo. Een vervelende slip of the pen. Het staat inn de bio van de Be Good Tanyas (www.begoodtanyas.com). In diezelde bio wordt verwezen naar het nummer ‘Oh Susanna’, vandaar allicht mijn vergissing.
    Trish Klein is overigens niet degene die de Be Good Tanyas heeft opgericht. Dat waren Samantha Parton en Jolie Holland. Later kwamen Frazey Ford en Trish Klein erbij, en stapte Jolie Holland uit de groep.
    Wél leuk om te zien dat de recensie gelezen is. En mijn vergissing neemt niet weg dat dit een prachtig plaatje is.

  3. Marcel #
    3

    Martin,

    Emmylou zingt All My Tears op Wrecking Ball, en er staat een welhaast goddelijke live versie op de Spyboy Live cd.

  4. Martin #
    4

    Bedankt, Marcel. Net 2 cd’s die ik mis. Zal die meteen eens downloaden!

  5. Tim #
    5

    Oooh, downloaden. Ik doe mn ogen dicht 😛

  6. Martin #
    6

    Legaal, hé, Tim!

  7. Tim #
    7

    Dan doe ik ze weer open 😀

  8. Luc Bezemer #
    8

    Nog even een kleine aanvulling op het bovenstaande. Op de Rhythm & Blues Night in Groningen sprak ik nog even met Alison Russell en zij vertelde mij dat Trish Klein op dit moment een jaartje in Chili zit in één of ander liefdadigheidsproject. Zij verwachte dat, na terugkomst in Canada, Trish zich ook wel weer bij Po’Girl/Be Good Tanya’s zal voegen. Samen met de pauze die Frazey Ford heeft ingelast vanwege haar moederschap tevens de reden dat we al even niets meer van die band hebben gehoord.