RSS

Thea Gilmore – Recorded Delivery

61ze4jcjekl__ss500_

De Engelse singer-songwriter Thea Gilmore debuteerde in 1998 op achttienjarige leeftijd met ‘Burning Dorothy’ en was sindsdien goed voor acht studioplaten, drie EP’s en een dvd. Niet mis voor een artieste die eind dit jaar nog maar 30 wordt. Zeker als je in acht neemt dat het werk dat ze sinds 2003 uitgaf (‘Songs From The Gutter’, ‘Avalanche’, ‘Harpo’s Ghost’) ‘) nagenoeg constant op erg hoog niveau stond, met haar laatste cd ‘Liejacker’, die schitterende songs als ‘Old Soul’, ‘The Lower Road’ (een geweldig mooi duet met Joan Baez) en ‘Icarus Wind’ bevat, als uitschieter.

Die drie tracks staan dan ook meer dan terecht op Gilmore’s langverwachte en onlangs verschenen liveplaat ‘Recorded Delivery’, een vijftien nummers tellende neerslag van een reeks Britse concerten tussen 2006 en 2008. ‘People have been asking me for years now when I would get round to a live album’, schrijft ze op haar website. ‘Everyone has their favourite song that they think should be included, or a particular gig they have fond memories of… as ever, all I can do is be true to myself and go for the performances where I felt I brought something new and special to the material.’

thea_liveOp ‘Recorded Delivery’ struint Gilmore ruim een uur lang door haar omvangrijke en aantrekkelijke back catalog. De cd is om ietwat onduidelijke redenen opgedeeld in een akoestisch en elektrisch gedeelte, mogelijk om zowel de vertellende dimensie van Gilmore’s teksten als haar wat meer rockende kant extra te belichten. Die opbouw doet aanvankelijk wat geforceerd en bedacht aan, maar na verloop van tijd werkt die aanpak wel.

Tijdens de eerste zes akoestische nummers, met het hierboven gememoreerde ‘The Lower Road’ dat ook zónder de vocals van Baez indrukwekkend is, klinkt Thea Gilmore ietwat bespiegelend en soms zelf weemoedig, zoals in het sfeervolle ‘Concrete’ en de nieuwe song ‘You And Frank Sinatra’. Vanaf ‘Have You Heard’ wordt de toon krachtiger en laat Gilmore horen dat ze niet alleen een fantastische stem heeft om ballads te zingen (‘Old Soul’, ‘Inverigo’), maar dat ze ook best uit de voeten kan met steviger werk (‘This Girl Is Taking Bets’, ‘My Own Private Riot’, ‘Rags And Bones’).

‘Recorded Delivery’ is een zeer geslaagd livealbum van een oprechte en geïnspireerde muzikante die laat horen dat ze sinds haar debuut nog niets van haar gedrevenheid is verloren.

 

www.theagilmore.net

www.myspace.com/theagilmore

 


0 Comments Add Yours ↓

  1. Martin #
    1

    De release van Thea Gilmore’s nieuwe studioalbum ‘Strange Communion’ is voorzien voor het eind van dit jaar. Aangezien de opnames nog niet volledig afgerond zijn, is er nog geen track listing bekendgemaakt. Maar naar eigen zeggen heeft Gilmore enkele aangename verrassingen in petto. Wij van Altcountryforum brengen jullie op hoogte zodra we meer weten.