RSS

Mac McAnally – Down By The River

51zlp8bwr9l__sl500_aa240_1

Singer-songwriter Mac McAnally is het prototype van de ‘musician’s musician’: regelrecht de hemel in geprezen door zijn collega-muzikanten, maar nagenoeg niet opgemerkt door het grote publiek. Songs van McAnally werden door talloze anderen opgenomen (Jimmy Buffet, Ricky Skaggs, Shenandoah), de man zelf stond als sessiemuzikant met enkele zeer grote namen op het podium en in de studio (Randy Newman, Lyle Lovett, Levon Helm) en in zijn spaarzame vrije tijd nam hij – tussen 1977 en 2004 – ook nog eens tien soloalbums op die zijn naam en faam in de (country)muziekwereld bevestigden.

Na een periode van vier jaar, waarin McAnally zich vooral toelegde op sessie- en productiewerk, leek de tijd weer rijp om weer eens aan zichzelf te denken, een denkoefening die resulteerde in ‘Down By The River’, cd nummer elf.

mac_mcanallyMet wat dichterlijke vrijheid zou je de muziek Mac McAnally het label Americana kunnen opplakken. In het verleden heeft hij zich altijd al met het nodige enthousiasme aan tal van muziekstijlen gewaagd. Die verscheidenheid vind je ook terug op ‘Down By The River’. Dit album biedt zowel western swing (‘Over And Out’), folk (‘Big Disappointment’), contemporary country (‘If You Hang Around Long Enough’), southern rock (‘Bound To Get Down’) als invloeden uit de New Orleans-jazz (‘Blame It On New Orleans’).

Hoewel McAnally en zijn vrienden met veel plezier en kundigheid musiceren, blijf ik na het horen van deze cd toch met een leeg gevoel achter. ‘Down By The River’ steunt naar mijn smaak te veel op vakmanschap en te weinig op de onderbuik of wat Amerikanen ‘gut feeling’ noemen. De songs klinken doorgaans te beredeneerd, te bedacht – met uitzondering van ‘Blame It On New Orleans’, de enige echte uitschieter op dit album.

Afgezien daarvan zijn de teksten soms zó (simplistisch) moralistisch dat ik me nu nog steeds afvraag waarop McAnally dat morele gezag eigenlijk baseert. Het is allicht niet de opzet van zijn lyrics, maar de debilisering van ‘het publiek’ door media, kunstenaars en muzikanten komt mij stilaan mijn neus uit.

 

www.macmcanally.com

www.myspace.com/macmcanally

 


0 Comments Add Yours ↓

  1. Hans #
    1

    Klinkt bij beluistering weinig spannend en nogal mainstream. Weinig oorspronkelijk. Links laten liggen m.i.