RSS

J. Tillman – Years In The Kingdom

j-tillman_cov

Een van de mooiste ‘droevige’ albums van vorig jaar was ‘Vacilando Territory Blues’ van de Amerikaanse altsinger-songwriter J. (Josh) Tillman, die naast zijn eigen solocarrière ook parttime drummend groepslid is van de Fleet Foxes. ‘Vacilando Territory Blues’ stond vol breekbare maar schitterende droefenis waarop de o zo talentvolle treurwilg Tillman openlijk refereerde aan zijn grote helden Nick Drake, Pete Seeger en schrijver Flannery O’Connor. (Om alle overhaaste, misplaatste en foutieve conclusies maar meteen te counteren: nee, hier is géén sprake van de wonderbaarlijke verrijzenis van wijlen Nick Drake!)

Met de negen songs op zijn nieuwe cd ‘Year In The Kingdom’ trekt J. Tillman de lijn die hij met zijn vorige zes albums heeft ingezet consequent door. Er valt weinig mee te fluiten in het ietwat duistere universum van deze fijnbesnaarde bard; gesteld dat je daartoe de behoefte voelt, uiteraard. Te genieten valt er des te meer.

j-tillman_picTillman is niet de meest virtuoze muzikant of zanger die er op de wereld rondloopt, maar hij gaat wel heel verstandig om met zijn mogelijkheden en beperkingen. De instrumentatie op ‘Years In The Kingdom’ is praktisch ‘leeg’, maar de spaarzame instrumenten (dulcimer, banjo, recorder, cimbalen, luchtorgel) waarvan Tillman gebruikmaakt en de mooie vioolarrangementen van Jenna Conrad voorzien de songs niet alleen van melancholieke (herfst)klanken, ze vormen een perfect fundament voor zijn stem. Minder is hier inderdaad méér.

Tillman’s manier van zingen deed en doet mij soms wat denken aan de latere Colin Blunstone, hij hanteert diezelfde welhaast gefluisterde frasering, maar dan zónder suikerrandje. Op deze cd hoor je overigens amper iets dat lijkt op de typische harmonieën van de Fleet Foxes – harmonieën die mij even vaak gekunsteld als hemels in de oren klinken. Enkel ‘Earthly Bodies’ en ‘There’s Nothing Good In Me’ benaderen de zanglijnen van die band, maar J. kiest op dit album voor soberheid en een strikt afgemeten dosering op het vlak van de vocals. De algemene sfeer roept dan ook meer gelijkenissen op met een verlaten landschap bij valavond dan met een knappend kampvuur in het bos. Dat zegt meteen genoeg over het beeldend vermogen van J. Tillman’s als songschrijver.

‘Years In The Kingdom’ is een van de mooiste ‘droevige’ albums van dit jaar.

 

www.myspace.com/jtillman


Your Comment