RSS

David Francey and Mike Ford – Seaway

davidfranceyhoes

David Francey en Mike Ford waren gemonsterd aan boord van de M.V. Algoville om de sfeer en de romantiek te proeven van een hedendaagse zeeman. Ze voeren over de St. Lawrence rivier van Montreal naar Thunder Bay. Gedurende die reis deden de mannen inspiratie op, dat resulteerde in het album “Seaway”. De reis werd behalve in muziek ook vastgelegd op foto’s, die je aantreft op Francey’s homepage.

Canadese folk heeft absoluut mijn voorkeur. Artiesten als Garnet Rogers, Ian Tamblyn en ook David Francey brengen authentieke folk die zijn weerga niet kent. Aanvankelijk vroeg ik mij af hoe je een album over een zeereis kan maken en dat toch boeiend verwoorden. Ik had daarbij gewoon geen rekening gehouden met de zeggingskracht van beide heren. Mike Ford kende ik niet, maar zijn eerste nummer op dit album – Eastern Gap – daar won hij direct mijn vertrouwen mee.

Ook verdomt leuk hoe Francey de liefde van Simon van Galen (hoofd van de machinekamer) voor Diesel machines weet te verwoorden. Schitterend wanneer iemand als kind gefascineerd werd door motoren, zijn droom weet om te zetten en zich nu nog steeds het meest thuis voelt bij een ronkende machine. De afwisseling tussen Francey en Ford is een goede keus, ondanks dat ik zondermeer voorheen ook altijd genoot van Francey’s bezwerende stem alleen.

davidfrancey1

Bij The Unloading wordt het nummer geweldig opgesierd met Geoff Somers mandolinespel. Francey is een in Schotland geboren Canadees, terwijl het mij niet zou verbazen wanneer Ford een vergelijkbare achtergrond heeft. Zijn stem heeft namelijk een klankkleur, die mij deed denken aan Jackie Leven’s uitstekende zang. There’s No Rush, versterkt met Arubaanse percussie, laat horen dat Ford beslist een onverwachte sterke toevoeging is op wederom een sterke David Francey CD. Ook zijn nummer Canal, enkel begeleid door piano, weet binnen 2 minuut en 36 seconden een staaltje van empathie te creëren voor het zware bestaan van de vroegere kanaalwerkers, waarvan zijn grootvader er eentje was.

“Seaway” bevat het soort folk wat mij bijzonder aanspreekt. Muziek over mensen, romantiek, hard werken, ontberingen, over het leven en het leven aan boord van een schip. Muziek door gewone mannen met royale ruimte voor uitstekende (zeemans)verhalen en weemoedige klanken.

www.youtube.com/watch?v=fZr4GTXl-QM&feature=related

www.davidfrancey.com/seaway.html
www.mikeford.ca
www.myspace.com/davidfrancey
(Rein van den Berg)


Comments are closed.