RSS

Jubal Lee Young – The Last Free Place In America

juballeeyounghoes

Een aantal jaren geleden  heb ik Jubal Lee Young live mogen beluisteren In The Woods, nabij Hilversum. Aangezien mijn belangstelling voornamelijk uitging naar de hoofdact, Steve Young, kan het zijn dat ik mijzelf niet voldoende had opengesteld voor Jubal Lee’s optreden.  Ik was weinig onder de indruk. Consequentie daarvan was dat ik sindsdien zijn muziek links had laten liggen. Er is immers voldoende aanbod en  keus genoeg. Toch zal mijn collectie ruimte moeten maken voor verdere uitbreiding, want ik kan niet anders concluderen dan dat “The Last Free Place In America ” een uitstekende cd is – zeker binnen zijn genre.
 
Behalve dat hij als artiest actief is in hetzelfde genre als zijn Pa kan ik verder geen overeenkomsten ontdekken, behalve dan een fikse portie talent. Qua schaalverdeling binnen mijn verzameling staat Steve Young zeer hoog,. Ik heb hem wellicht zelfs geidoliseerd. Zijn zang en het verdriet wat daar uit spreekt raakt mij intens. Jubal Lee Young is van een andere orde. Dacht bij het jive-achtige openingsnummer eerder de stijl en gedrevenheid van Jimmy Lafave te horen en eigenlijk is dat een uitstekende artiest om Jubal’s stijl mee te vergelijken. Jubal Lee blijft daarnaast bovendien trouw aan een traditionele stijl die mij erg aanspreekt. Luister ter illustratie maar eens naar het uitmuntende pedal steel spel van Robby Turner in Whatever You Do.

 juballee2

Niet dat de kwaliteit van de composities beneden peil ligt, allerminst, maar het mooiste nummer op deze CD vind ik Piece Of Wood and Steel van Richard Dobson. Grappig genoeg roept hij juist in dit nummer karakteristieken op aan zijn vader, evenals het nummer wat daarop volgt en waarvan hij dan ook allerminst ontkent leentjebuur bij Pa heeft gespeelt. Het schijnt dat Jubal Lee’s leven als twintiger bestond uit drank en drugs. Hij trachtte muziek primair zo luid mogelijk te spelen. Die fase ligt duidelijk achter hem. Sterker nog; vergeleken met zijn concert van toen laat hij een enorme groei horen. Ben niet alleen aangenaam verrast, maar bovendien serieus onder de indruk.

www.juballeeyoung.com
www.myspace.com/juballee
www.cdbaby.com/cd/juballeeyoung2
(Rein van den Berg)


Comments are closed.