RSS

Josh Rouse – El Turista

joshrousehoes

Hij woont alweer een aardig tijdje in Spanje, en kan zich volgens mij om die reden allerminst toerist meer noemen. Nou ken ik niet de frequentie, of de tijdsduur dat een artiest van het niveau Josh Rouse van huis is, ik heb slechts een idee. In de gehele maand maart, zie ik,  schiet hij kriskras door Europa; Spanje, Scandinavië, Schotland, en pakt op de valreep nog even Amsterdam en Brussel mee. Halverwege april gaat hij vrolijk verder, maar door Amerika. Er moet tenslotte brood op de plank, en dat kan niet door uitsluitend cd’s uit te brengen. Josh Rouse doet mij qua metamorfose, qua ontwikkeling erg veel denken aan Joe Henry. Een kameleon gaat op in het kleurenpalet van zijn woongebied, en op een vergelijkbare wijze trekt Josh de ritmische invloeden van de zuidelijke oorden steeds verder naar zich toe.

joshrouse1

De man is op “El Turista” avontuurlijk als de pest. Een Spaanse invloed proef ik overigens minder snel dat Braziliaanse karakteristieken binnen zijn laatste werk. Wanneer je het over beïnvloeding hebt, denkt Josh Rouse zelf meer in termen van: het weer, reizen, stemming, voeding, films & mensen, waarbij ik mag aannemen dat mensen in zijn nabije omgeving de voorkeur genieten. Geen esoterische diepgang, maar puur genieten van het leven en dat vertalen naar een goed stuk muziek. Meer argumenten heb je toch eigenlijk niet nodig. Kan me overigens best voorstellen dat je als artiest (tijdelijk) uitgekeken bent op een specifiek genre, ik als muziekliefhebber doe dat tenslotte ook. Wanneer je jezelf beperkt tot 1 genre dan laat je veel moois aan je voorbij gaan.

joshrouse2

Na eerste beluistering van “El Turista” was ik sceptisch, maar bij tweede benadering kan ik niet anders dan Josh Rouse 100 procent gelijk te geven. Je moet gewoon doen wat je gevoel je ingeeft, en niet proberen te blijven voldoen aan het verwachtingspatroon van je achterban. Josh laat zich in zijn ontwikkeling allerminst afremmen, en waarom zou ik zoiets willen dempen? Allerminst. Josh Rouse schudt zich het singer songwriter image van zich af, en met veel succes, want “El Turista” is een zeer genietbare, plezierige luisterrijke cd geworden. Qua vaste waarde is de kwaliteit waarmee je voor de dag komt uiteindelijk de echte graadmeter. Goed beschouwd geniet die mate van herkenbaarheid de voorkeur. Gemeten over zijn achterliggende albums staat de muzikaliteit hoog bij Rouse in het vaandel, en “El Turista” schiet vanuit dat perspectief allerminst te kort. Uitdagende cd!

www.joshrouse.com
www.myspace.com/joshrouse

 

(Rein van den Berg)


0 Comments Add Yours ↓

  1. James #
    1

    Rein ik ben het volledig met je eens , je moet het maar durven maken zo een album.
    Hmmm mij beperken tot één genre brrrrrr.

  2. 2

    Blij dat iemand het met me eens is …. dat is wel eens anders!Your Comment