RSS

Crosby Tyler – Lectric Prayer

crosbytylerhoes

Het merendeel van de critici waren positief over het album “10 Songs Of America Today” (2009) van Crosby Tyler. Jaren zestig pop in een modern jasje. Nadat zijn debuut- cd “Black Canary” in 1996 was verschenen, ging hij zich vervreemden van de muziek. De grote man achter Tylers heropstanding is natuurlijk Peter Case geweest, die tevens de cd produceerde. Het tweetal zou na de opnames op toernee gaan. Hartproblemen van Case  waren de oorzaak dat de shows in eerste instantie werden uitgesteld. Omdat Peter een hartoperatie moest ondergaan besloot Crosby Tyler de Europese toernee alleen te volbrengen. De opbrengst ging naar Peter om de ziekenhuiskosten proberen te dekken. Na een dubbele by-pass operatie gaat het gelukkig beter met de singer-songwriter. Op 29 juni wordt door Yep Records de nieuwe cd van Peter Case uitgebracht.

 

De opvolger van “10 Songs Of America Today” van Crosby Tyler is ditmaal geproduceerd door John Chelew (Blind Boys Of Alabama, John Hiatt en Richard Thompson). Stond op Tylers vorige cd de americana en popmuziek centraal, op “Lectric Prayer” is de sound traditioneler gehouden. De troubadour wordt  op  spaarzame wijze bijgestaan door Sara Watkins (viool, achtergrondzang), Sean Watkins (gitaar, mandoline, achtergrondzang), Don Heffington (drums) en Sebastian Steinberg (staande bas, banjo).  Tyler wist absoluut niet wat hij in de studio kon verwachten.  Producer John Chelew deed een greep uit een stel songs, die Crosby had geschreven. Het uiteindelijke resultaat is niet te versmaden. 

crosbytyler1

Crosby weet mij in slechts tweeëndertig minuten helemaal in te pakken met tien blues- en folksongs, die stuk voor stuk meesterwerkjes zijn. De schijnwerper is volledig gericht op de rauwe strot van Tyler. Het bluesachtige gitaarspel sleurt de luisteraar mee naar het grauwe muziekverleden van Amerika. Ik hou van die repetitieve bluesnoten in het titelnummer en Runaway Hellbound Train. Subliem is de deltablues Pitchfork Brigade met het zinderende plukwerk van vioolvirtuoos Sara Watkins. Een van de vele hoogtepunten op “Lectric Prayer” is de ondefineerbare chaos op Train To Heaven met een hoofdrol opeisende kapotte banjo. De melodielijnen en de teksten ontstonden spontaan in de studio.

 

Ik kan “Lectric Prayer” omschrijven als een meesterlijk, oprecht en eerlijke plaat met schitterend gitaarspel, fameus viool en banjowerk omgeven door roffelende drums. Muzikaal zit alles goed. De gedrevenheid van Crosby Tyler en de hulp van de geïnspireerde kracht van alle aanwezige muzikale gasten zorgen ervoor, dat ik dit album op handen zal dragen tot aan het gebruikelijk eindjaarslijstje.
www.crosbytyler.com
www.myspace.com/crosbytyler
www.cdbaby.com/cd/crosbytyler2

 

 

(Johan Schoenmakers)


0 Comments Add Yours ↓

  1. Walter #
    1

    Plaatje nog eens opgediept Johan.

    Hmmm dat zijn gasten die voor honderd man en niet meer spelen omdat de rest geen oren aan zijn kop heeft !

    Prachtplaat , maar ja wie ben ik !